Поп остави без дом майка с четири деца

Поп остави без дом майка с четири деца | StandartNews.com

Община им предложила жилище, но те отказали

Поп остави бившата си съпруга с четирите им деца на улицата. Свещеникът обаче отрича.
Мария Бошнакова заедно с четирите си деца трябваше насила да напусне жилището им в Казанлък. В дома на семейството днес на обяд дойде съдия-изпълнител. Той е бил изпратен от свещеника Цанко Бошнаков. Освен че остава без дом, Мария трябва да плати и разноските на съдия-изпълнителя - 1378 лв.

Попът е баща на децата и съпруг на Мария, но не живеят заедно от три години. През 2011 г. мъжът ненадейно напуснал семейството си и решил да го изгони от тогавашното им жилище, което е собственост на храма "Св. Успение Богородично". Задачата му се улеснила от факта, че малко по-късно станал председател на храма, твърди Мария. Тогава той едностранно прекратил договора за жилището с митрополията и завел дело, за да накара доскорошната си жена да освободи имота. Бошнаков обаче отрича обвиненията. Според него решението е на църковното настоятелство, тъй като в апартамента имало право да живее само свещеник.

Така или иначе той печели всички дела и четирите деца заедно с майка им трябва да напуснат дома си точно навръх рождения ден на малкия Владислав. Днес момчето стана на 12 години. Според хората в града и четирите деца са много добри и талантливи. Най-голяма е 18-годишната Александра, тя е пианистка с много награди. По-малкият й брат Николай е на 14 г. и учи в природоматематическата гимназия в Казанлък. Заедно с Владислав са автори на разкази. На пиано свири и най-малката сестра - Елисавета. Тя е само на 8 години, но е сред надеждите на местния клуб "Светлини сред сенките".

"Преди няколко месеца предложихме на Мария общинско жилище. Тя го отказа, тъй като й дило далеч от центъра. Ние нямаме общински жилища в центъра", каза кметицата на Казанлък Галина Стоянова. Дом за децата и майка им предложил и самият Бошнаков във вилата му в Дунавци. Според него майката обаче отказала, защото не искала да живее на село. Мария пък отрича да е чувала преди за подобно предложение. Днес самотната майка е получила оферта за подслон и от жена в Казанлък. Най-вероятно семейството ще се настани временно в при нея. За Мария се застъпиха и студенти от Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Приятели на семейството пък призоваха патриарх Неофит и митрополит Галактион да помогнат на Мария и децата й.

Болен отец търси помощ

Болен свещеник търси помощ за лечение. Отец Пахомий е част от монашеското братство на българския Зографски манастир в Света гора. Тази пролет той е получил диагноза рак на десния бял дроб с метастази. В края на юли му предстои курс с химиотерапия и операция, съобщава сайтът pravoslavieto.bg. Лечението в клиника в Истанбул обаче струва около 16 хиляди евро. В тях не се включват разходите по болничния престой, следоперативната терапия и медикаментите. Затова приятели на отец Пахоний набират средства за лечението му. Те са открили сметка в Пощенска банка:

Postbank BIC: BPBIBGSF
IBAN: BG31BPBI79364477261802
Lyudmil Panchev Zhelev (o.Pahomiy)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай