ПРЕГЛЕД НА РЕГИОНАЛНИЯ ПЕЧАТ

ПРЕГЛЕД НА РЕГИОНАЛНИЯ ПЕЧАТ | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА
„Скандалът около злоупотребите с военно имущество е режисиран", твърди в днешния брой на в. "Старозагорски новини" депутатът от БНД доц. Атанас Щерев. Главният му аргумент за някакъв тайнствен режисьор е, че в доклада на Сметната палата бил визиран периодът 1998-2005 г., през който четирима са били военни министри, но най-атакуваният и от колеги, и от медиите - Веселин Близнаков, не бил сред тях.    
Областният всекидневник информира и за рокадите в Съвета на директорите на "Мини Марица Изток", обявени на приключилото късно снощи заседание на управителния съвет. Ивайло Стефанов Данаилов е новият председател на директорския борд, който е бил редуциран от 7 на 5 души. От досегашния състав са били освободени досегашният шеф Христо Овчаров, зам.-изпълнителният директор по производствените въпроси на мините инж. Тенчо Кайряков и представителят на синдикатите Димитър Герасимов.
Спират тока на болницата в Радунци заради дълг, информира още вестникът. Единствената у нас специализирана болница за долекуване и продължително лечение на белодробни болести е натрупала вече 149 хил. лв. задължения. Многократните опити и предложения на електроснабдителната компания EVN–България за разсрочване на дълга не са дали резултат. Здравният министър и областният управител на Стара Загора вече са били информирани, че на 2 юни електрозахранването на здравното заведение ще бъде прекъснато.

СЛИВЕН
В Сливен почва да се строи квартал като „Бевърли Хилс”, разкрива в новия си брой вестник „Сливен ДНЕС и УТРЕ”. Строителната компания, която създава квартала на богатите в полите на Сините камъни, единствена обзавежда до ключ еднофамилни къщи.
За самоубийството на главната счетоводителка на общинска фирма разказва сливенският седмичник. Желязка Павлова се обесила, след като финансова проверка в дружеството „Дентален център” установила редица нарушения – харизан зъболекарски стол за 12 стотинки, неправомерно раздавани хонорари, закупувани златни бижута, дамско и мъжко облекло, храна за кучета и котки и т. н.
„Чака ни рекордна инфлация - над 20 % за годината”, твърди пред „Сливен ДНЕС и УТРЕ” бившият главен счетоводител на „Нефтохим” Румен Андонов и допълва: „Политиката по отношение акцизите на горивата още в зародиш е сбъркана”.
„Сливенски депутат се включи в битката на милионерите в БСП”, е озаглавен коментар на вестника, в който се анализират думите на народния представител Пламен Ранчев около темата за присъствието на свръхбогаташи в ръководството на червената партия.
В статията „Сливенец изработи Рилския манастир за Брюксел” се разказва за Марин Налбантов, който от три години работи с режисьора Съни Сънински по проекта „България на длан”.

ПЕРНИК
Четвъртокласниците ни първи по успех в страната, съобщава от страниците си вестник „Градски вестник” - Перник. Спореед анализа, оповестен от министър Даниел Вълчев децата от Перник са показали най-високи знания и умения по предметите, включени в тестовото изпитване в сравнение с останалите им връстници в страната. Петокласниците от региона също са на едно от челните места – 7-о.
Вестникът съобщава още, че областният управител Иван Димитров е дарил с икона на Св. Иван Рилски отбора на Миньор за връщането му в „А” група. Светецът е покровител на миньорите и патрон на Перник. Губернаторът е поздравил футболистите и ръководството на тима и е пожелал да постигнат набелязаните си цели.
Естествният прираст в област Перник продържава да бъде отрицателен. За сметка на това  механичния прираст е 452 души, пише днес вестник "Съперник".  Според данните на  статистиката постоянното население в Област Перник в края на 2007 г. е 138 773 души, от които 71 762 жени. Спрямо 31.12.2006 г. общото намаление на броя на населението е с 904 души. Тенденцията на намаление на населението се запазва и през 2007 г., като определящи за това са ниската раждаемост, високата смъртност и отрицателния естествен прираст. През годината общо в областта са сключени 465 брака, което е с 31 по-малко от предходната година. Броят на бракоразводите е бил 255, с 32 по-малко от 2006 г. Положителна е тенденцията на увеличение на механичния прираст на населението в областта, като през 2006 г. от нея са се изселили 3 077 души, а са се заселили 3 529, с което е постигнат положителен механичен прираст с 452 души.

ГАБРОВО
Министър Евгени Желев сряза лентата на севлиевската ортопедия, съобщава водещото заглавие на всекидневника „100 Вести”. Дописката разказва за отшумялата вчера официална церемония по откриване на новото ортопедично отделение на болницата в Севлиево. То разполага с 5 стаи, 12 легла и операционен блок. Пред журналисти министърът обяснил, че в държавния бюджет има достатъчно средства за компенсиране на семейните лекари заради отмяната на потребителските такси, се пояснява в текста.
Други важни за „100 Вести” теми на първа страница са готовността на „Биомед” да инвестира нови осем милиона евро в разширяване на складовата си база в Севлиево, предстоящото приемане на наредба за опасните сгради в Габрово, осъден на пробация крадец на електрически проводници и направени от младежи, членуващи в БЧК, оригинални плакати против тютюнопушенето.
От изданието може да се прочете още, че абитуриентските балове са свършили и идват матурите, както и че дряновски пенсионери ще стават приемни родители.
Интервюто на броя е със зам.-кмета на Габрово д-р Нели Савчева. То е посветено на намеренията на общинското ръководство за реализация на проекти в социалната политика, здравеопазването и звената на културата. Разговорът се върти преди всичо около дефицита на подготвени кадри и приличното организационно състояние на отделните общински звена. Основното послание на Савчева към читателите е – трябва ми качествен персонал, с който да работя.
Общинският седмичник „Габрово ДНЕС” също е избрал за водеща новина откриването на ортопедичното отделение на севлиевската болница. Заглавието обобщава – Севлиево инвестира в здравеопазването.
Изданието информира, че студентка от Холадия изследва змии, жаби и гущери в природен парк „Централен Балкан”. Очаквало се изследването да попълни липсващи данни за разпростраението на земноводните в най-ниската част на защитената територия.
Вестникът отделя внимание още на настояването на НДСВ комисиите в габровския Общински съвет да бъдат консултирани от експерти.
 
ДОБРИЧ
В днешния си брой в. "Нова добруджанска трибуна" пише за провелата се във вторник сесия на ОбС в града. От публикацията става ясно, че съветниците са гласували предложението на "Атака" за създаване на общинска полиция, която ще следи за спазването на Наредбите на общината. Парламентаристите са определили комисия, която трябва да изготви конкретните правила за работата на новото общинско звено. За това, че е увеличен капиталът на общинското дружество "Жилфонд-инвест" с бивше общежитие на Медицинския университет във Варна, пише още вестникът. Вътрешните страници на изданието предлагат любопитна информация от града и региона. Вестникът отбелязва, че община Тервел е спечелила проект по програма Регионално развитие.

ШУМЕН
Държавата може да облекчи нашето съществуване, като се вслуша в действията и мерките, които ЕС ще предприеме, тъй като избързването с въвеждането на тези акцизи от тях явно дават своите положителни резултати. А в САЩ цената на дизела е примерно 1,25 лева. Това заявява в интервю за вестник “Топ новини” Пламен Манолов, който е собственик на транспортна фирма и член на Националното сдружение на бългaрските превозвачи. Според него, без значение е колко асоциации и браншови съюзи има - крайната цел за всички е една. Това е намаляване и премахване на акцизите за превозвачите. Ще продължим с протестите докато се намери някакво решение от Европейската комисия, тъй като въвеждането на този акциз се оказа много тежък за сегашния етап на развитие, предупреждават още от сдружението на превозвачите.
“ДСБ и СДС са за преразглеждане на сделки с военни имоти в Шумен” е също заглавие от местната преса днес.
Още от шуменските вестници: Откриха първата туристическа пътека за инвалиди в областта. Трасето е в Природния парк "Шуменско плато", проектът е дело на дирекцията на парка.

РУСЕ
200 фирми за автопревози заплашени от фалит, е водещата тема на русенския вестник “Утро”. Ако правителството не вземе мерки и цената на горивата продължи галопа нагоре, от препитанието си ще се лишат близо 2000 семейства от града. Гюргево помолило Букурещ да отмени таксата на моста, съобщава още изданието.
Късметлии минаха границата безплатно в Европейския ден на съседите.
Езикът на Кирил и Методий звучи край сърцата на папи, пише още “Утро”. Българска плоча е поставена в църквата, където се намира част от люлката на Христос.
Джебчийки обикалят Европа, МВР ги води, че са у нас, съобщава от първата си страница вестник „Бряг”. Крадлите вероятно напускат страната с чужди документи. Съветниците спасиха училището за деца с увреждания „Петър Берон”, е друга тема в изданието. Преобразуват помощното школо от държавно в общинско. Русенските червени не са против богатите в редиците си, пише още вестникът. В новия си устав социалистите искат референдум, електронно членство и повече отчети.

ПЛОВДИВ
“Французи ще ни вкарват Въча вкъщи”, обявява във водеща статия днес вестник “Марица”. Става въпрос за френската компания “ Suez Environment”, която иска да участва в изпълнението на мегапроекта за водоснабдяването на Пловдив от каскада “Въча”. Представител на чуждестранната групировка е обяснил на кмета Славчо Атанасов, че тя има възможност да привлече европейски пари за проекта. Френската компания е копала Суецкия канал преди сто години, откъдето идва и името й.
“EVN начисли 156 лв. за спряно парно”, съобщава изданието. Априлската сметка за времето след края на отоплителния сезон е сюрпризирала пловдивчанка от ул. “Дюлево” 18. От фирмата за дялово разпределение обясняват, че сметката на жената е висока заради високия процентен дял от миналия сезон.
Изданието информира още, че може да се влиза “При кмета само с бележка”. Гражданите трябва да носят бележки, ако искат да бъдат приети от градоначалника Славчо Атанасов. Редът е следният: Първо се минава през районния кмет. Ако той не реши въпроса, насочва гражданите с бележка към ресорния зам.-кмет. Ако и той не помогне, дава бележка за среща с кмета на града.

ПЛЕВЕН
Неработещи светофари задръстват движението в натоварените часове, алармира в днешния си брой вестник „Посредник”. Често това се случва, защото точно тогава се прави задължителната месечна профилактика.
Фериботът Никопол – Турну Мъгуреле тръгва през юли, пише всекидневникът. Точна дата обаче и този път не бе обявена.от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски.
От днешния брой на “Посредник” научаваме, че помощите за отопление вече ще се дават кеш.

БЛАГОЕВГРА
Днес и двата ежедневник поставят своя акцент върху посещението на Емел Етем в Благоевград. "Вицепремиерът Е. Етем си "заплю" 4 депутати в Пиринско. Предупреди: Полицията да внимава и да не пречи на "демократичното гласуване" на циганите в Сандански", пише вестник "Струма". Дясната ръка на Сокола отказа да коментира купуването на гласове преди вота на 7 юни в община Сандански, нито комбината на изгонения от града съдия Илия Янев, който изпра" гласовете на "Евророма" в ДПС.
На този офис му прилягат четири депутатски мандата догодина, с тези думи вицепремиерът и зам.-председател на ДПС Емел Етем откри вчера новата централа на движението в Благоевград. ДПС в Сандански са направили листа, с която мислят, че ще спецелят максимален брой места в местния парламент, за това се бори всяка партия, а не за Купата на Съветската армия, цитира последния лозунг, роден от интелектуалната мисъл на ДПС, Етем, пише още в по темата.
За първата съборена оранжерия в Петричко, съобщава изданието. Служители на РДНСК-Благоевград и полицаи от РПУ-Петрич събориха частна найлонова оранжерия от 200 квадратни метра , намираща се в парцела на Янка Пашова от село Кърналово. Акцията била по донос на съседи, че оранжерията е незаконна. Цялата община е покрита с незаконни по смисъла на процедурата оранжерии, уточнява вестникът.
Абитуриент получи алергия от боя за коса и провали балната си вечер, е друга тема на "Струма". 19-годишният Радостин Иванов от Благоевград прекара половината от абитуриентската си вечер в Спешно отделение на благоевградската болница. Той е приет с тежка алергична реакция, получена от боя за коса.
"Бивш училищен директор и дървен бос от гърменското село Горно Дряново в афера с фалшиви дипломи за основно образование" е поредното заглавие във вестника. Бившият директор Азим Мутиш и аверът му Мухарем Пашов, занимаващ се с дървен бизнес, се разследват за далавера с фалшиви дипломи за основно образование. Горнодряновското дуо продало 4 дипломи за по 400 лева на неграмотни роми от гърменския квартал "Кремиковци", с които ромите по-късно си купили шофьорски книжки.
Водещото заглавие във вестник "Вяра" е "Искаме наши хора във всички общини", думи на Емел Етем при откриването на офиса на ДПС в Благоевград. Амбицията на ДПС е да има представители в местната власт във всички общини на Благоевградска област. Това е и една от причините за предстоящите нови избори за общински съветници в Сандански, насрочени за 7 юни, партията да се коалира с "Евророма". Това заяви вицепремиерът и зам.-председател на ДПС Емел Етем. Тя призова органите на МВР да изпълняват функциите си, както го е определил законът. По никакъв начин полицейските служители на трябва да допускат превишаване на правомощията си и да проявяват агресия към избирателя, включително и към тези от ДПС", подчерта вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай