Прекосяваме София с велосипеди под наем

Прекосяваме София с велосипеди под наем | StandartNews.com

Общината пуска концесия за 33 станции с 400 колелета

С велосипед под наем столичани ще могат да се придвижват скоро в центъра на града. Идеята предвижда да се изградят 33 обменни станции, на които ще се предлага екологичният превоз. Колелетата ще са общо 400, като всяко ще е оборудвано с GPS. Движението им ще се следи в реално време от център за управление. Столичната община предстои да отвори конкурс за дейността на концесия. Работна група от общински съветници вече е изготвила схема и концесионна процедура, които ще влязат за обсъждане в СОС.

"Предлагането на обществени велосипеди в София е естествено продължение на изграждането на веломрежата, която в последните години се развива много активно", коментира съветникът от ГЕРБ Зафир Зарков.
На обменните станции ще има 20 паркоместа. 12-14 от тях ще са заети с велосипеди, а 6-8 ще са свободни. Всеки, който иска да се придвижи, примерно от Лъвов мост до НДК, се качва на колело от първата станция на моста и го оставя на другата станция до двореца. Плащането ще става на автомати, като общинарите държат концесионерът да предложи възможно най-много начини за издължаване - кеш, с карта и др.

"Първите 30 мин от наемането ще са безплатни, така че всеки да може да се придвижи от най-отдалечената станция до следващата", допълни Зарков. Концесионерите пък ще печелят от рекламни площи - "сити лайтове" във II зона на центъра. "Началната концесионнна такса е 93 хил. лева, а оттам нататък ще се наддава за дейността в търг", обясни още Зарков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай