Президентът готов да дава награди за бизнеса, интегрирал хора с увреждания

Президентът готов да дава награди за бизнеса, интегрирал хора с увреждания | StandartNews.com

Президентът Румен Радев обяви готовност да учреди годишни награди за бизнеса и трудови организации, интегрирали най-пълноценно хора с увреждания. Задължително тук е мястото да се включат образователни институции, интегриращи успешно хора с увреждания. Радев говори на кръгла маса на тема: „Хората с увреждания като ресурс за първичния пазар на труда – предизвикателства и решения".
„Искам да поема инициативата кръглата маса да стане ежегоден дискусионен форум", обяви той. „Да дискутираме по-подробно нормативната база, къде и как може да бъде усъвършенствана. Догодина надявам се да отчетем други статистики", коментира президентът. „Ще създам и контактна група, която да се ангажира с продължаване на диалога, под егидата на президентската институция", заяви Румен Радев.
„Ще дискутираме дали да не учредим и награда за община, осигурила най-добра среда за хора с увреждания", уточни той. Президентът обясни, че критериите за наградите ще бъдат съставени в диалог с хората с увреждания. „Искам наградите да бъдат стимул, популяризиране на добрия пример, обществото ни има нужда. Достатъчно негативизъм се натрупа в тази сфера", каза още държавният глава.
По данни от регистрите на НОИ към юни т.г. в България има около 445 000 граждани, получаващи лична пенсия за трайно намалена работоспособност, посочи статистиката президентът. Малка част от тях обаче работят по трудови договори. Специализираните предприятия за хора с увреждания едва функционират и при тях има множество проблеми, посочи Радев.
По думите му големият проблем е, че те обхващат само малка част от хората с увреждания, а останалата огромна част остават извън пазара на труда - с всички последствия за обществото ни. Сред причините президентът Радев открои културата на възприемане на тези хора, психологически бариери у част от хората с увреждания, както и в самите образователни институции, в бизнеса и в цялото общество - за пълноценно равноправно приемане на тези хора.
Според президента, трябва да има дебат по важни теми. Важно е да се осъзнае, че заради своите увреждания тези хора имат ограничения да изпълняват дадени функции в дадена дейност, но те могат и са доказали, че развиват редица други важни качества, умения и таланти и могат да бъдат отлични служители и работници, посочи президентът Румен Радев.
Кръглата маса съвпада с периода на протести на майките на деца с увреждания, към които трябва да бъдем дълбоко съпричастни като общество, и които изискват бързи и справедливи законови решения и финансови ангажименти, каза президентът Радев. Той отбеляза, че е напълно солидарен с майките на децата с увреждания и заяви, че целта на днешния форум е да постави много по-глобалната тема за пълноценната интеграция на всички хора с увреждания в обществото ни.
Президентът посочи в началото, че темата на форума е много актуална и припомни, че е поел ангажимент за организирането на кръглата маса още миналата година, след срещи с представители на хората с увреждания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай