Протести с платен превоз са бумеранг

Протести с платен превоз са бумеранг | StandartNews.com

Пред Министерски съвет вчера се проведоха протести, които понапълниха площада. Някои ги нарекоха хибридни заради различията между участниците. Първото нещо, което трябва да се каже за тези протести обаче е, че те нямат автентичен характер. Видя се, че в голямата си част хората бяха докарани с автобуси от провинцията като организацията беше дело на БСП. Социалистическата партия се опитва да използва темата за тока, за сделката за ЧЕЗ, защото си дава ясна сметка, че българите разбират много добре, когато им се говори по въпроси, които ще се отразят на джоба им – увеличаване цената на водата, тока и т.н.

В някаква степен е нормално опозицията да се възползва от това. Може би БСП се опитват да събудят в обществото аналогия с протестите през 2013 г.

Но между това, което наблюдавахме в сряда и шествията от 2013 г. няма как да търсим аналогия. Трябва да припомним, че към момента не се коментира повишаване цената на тока. Така че

заиграването със страховете на хората

в тази насока може да доведе до трупане на някакъв политически капитал, но в същото време това носи и много негативи. Проблемът за БСП е, че в този случай не е опозиция, която предлага качествена промяна в контекста на политики и аргументи, а борави с езика на популизма.

Не казвам, че не е нормално Корнелия Нинова и партията й да търсят различни алтернативни начини да показва своята опозиционна роля.

Трябва да имаме предвид обаче, че това създава едно друго усещане – а именно, че БСП не може да бъде опозиция през аргументи, през ясни критики към определени политики, а по-скоро се опитва да стъпи на платформата с викане „Мафия", „Долу правителството" и такъв тип лозунги.

От друга страна БСП се опитва да яхне един еклектичен протест, обединяващ недоволство едновременно срещу Истанбулската конвенция, ЧЕЗ и т.н.

Трябва да се отбележи, че протестът срещу Истанбулската конвенция идва в деня, в който Министерския съвет я изтегля и тя вече не стои на дневен ред за ратификация в парламента.

Безспорно е добре опозицията да бъде силна, за

да може да коригира грешките на управляващите

Всяко правителство има нужда от силна опозиция, а българското общество печели, ако има такава. Ще следим социологическите данни и ще видим дали по един или друг начин тези протести ще имат някакъв ефект. Това, което по-скоро мога да кажа като анализатор, е, че те няма да се отразят върху нагласите на електората.

Причината вече я обявих: тук не говорим за някакви автентични протести, в които хората спонтанно се включват и излизат по улиците.

А за събрани и докарани с автобуси за целта групи. Азбучна истина е, че всяко усещане за режисиране на протести по-скоро води до негативи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай