Проверяват българите дали са шпиони

Четирима от шестимата задържани в Южен Судан българи

Проверяват българите дали са шпиони | StandartNews.com

В Судан по принцип никой за никъде не бърза, казва Бранко Чорбаджийски
Бунтовниците искат да се уверят, че сънародниците ни не работят за правителството в Хартум

Суданските бунтовници, които в понеделник задържаха хеликоптер с български екипаж, бавят освобождаването му и очакванията, че сънародниците ни вчера ще са на свобода, не се сбъднаха. Групировката "Народно движение за освобождение на Судан-Север" иска да е напълно сигурна, че българите нямат нищо общо с правителството в Хартум, срещу което се борят, предполагат запознати. В своята Фейсбук страница говорителят на движението Мубарак Ардол уверява, че ако се докаже, че сънародниците ни наистина работят за Световната продоволствена програма на ООН, ще бъдат незабавно освободени. Хеликоптерът на "Хели Ер-САУ" с двама пилоти, борден инженер и трима механици на борда бе принуден да кацне в района на град Кадугли, Южен Судан. Говорителката на Световната продоволствена програма Франсис Кенеди коментира пред "Стандарт", че машината е летяла от Румбек, Южен Судан, до Хартум в Судан за извършване на технически преглед и не е превозвал хранителни продукти. Въпреки че са имали всички разрешителни за полет, са попаднали в забранена от бунтовниците зона. Кенеди не знае конкретната причина за задържането на българите, но увери, че те са добре и че се работи за тяхното бързо освобождаване. До вчера нямаше отправени искания за откуп срещу пускането на свобода на българите, чиято самоличност не бе разкрита от българските власти и от компанията. Георги Спасов, председател на борда на директорите на "Хели Еър", заяви пред Нова телевизия, че екипажът на машината е добре и очакват освобождаването му.

"Вчера (сряда - бел-ред.) около 17.00 часа имаше телефонна връзка на нашия персонал с техните семейства. Състоянието им е добро, гледат ги добре. Говори се, че днес (вчера - бел.ред.) ще бъдат освободени, най-късно това може да стане в петък", допълни Спасов. От посолството на Судан в София и вчера се въздържаха от допълнителни коментари по случая. "Познавам всичките задържани, но не искам да ги коментирам, нито да им казвам имената от гледна точка на запазване на спокойствие на техните семейства. Напълно убеден съм в добрия край на този случай. Той е напълно различен от нашия и не трябва да се прави аналог. Колегите са мъжки момчета, те работят от много време там, имат опит, така че ще се справят". Това коментира пред "Стандарт" Бранко Чорбаджийски, един от тримата български пилоти, които през 2011 г. прекараха 145 дни в плен в Судан. Те бяха отвлечени на 13 януари от група въоръжени мъже от летище в Ум Шалая, на 60 км югоизточно от столицата Ел Дженейна на суданската провинция Западен Дарфур.

"Аз съм преживял този кошмар и знам какво е. Семействата на тези хора не бива да се притесняват в никакъв случай", коментира Чорбаджийски, който с мъка се връща към преживяното от него и от колегите му Веселин Манолов и Александър Димитров. Чорбаджийски отдава факта, че шестимата задържани все още не са освободени, на това, че суданците по принцип са "бавни хора и за никъде не бързат". "Тези, при които се намират, са от Южен Судан, което значи, че най-вероятно са християни или изповядващи местни религии. Ще станат нещата, просто са бавни. Причината да се бавят е "тежката машина", колкото и да се правят на наивни пак ще се пазарят явно за нещо", коментира Бранко.

Той си припомня, че и към тях не е имало лошо отношение. "Първите 7-8 дни тези, които ни бяха задържали, изобщо не говориха с нас, държаха ни изкъсо. Минали сме дори и през шеги, и през лоши и през хубави моменти, е чак хубави е силно казано, но при всички случаи отношението беше нормално, напълно човешко", връща лентата Чорбаджийски.

Българите вършат страхотна работа

Какво се случва с преговорите за освобождаването на българите и кога те ще могат да се върнат към нормалния живот? По тези въпрос "Стандарт" разговаря с Франсис Кенеди, пресаташе в централата на Световната продоволствена програма в Рим.

- Г-жо Кенеди, с каква информация разполагате до този момент по случая със задържаните българи?

- Много бих искала да ви дам повече информация, но не съм в състояние, защото до момента не разполагаме с такава. Мога да ви уверя, че нашите служители са разговаряли с българския екипаж и са се уверили, че те са добре, в добро здраве и кондиция и отношението към тях е напълно нормално.

- Кога очаквате тяхното освобождение?

- Очакваме тяхното завръщане и получихме уверения, че са добре. Ако трябва да бъда откровена, не мога да ви кажа точно кога ще ги освободят, не бих могла да се ангажирам с конкретен срок. Но работим усърдно по въпроса и сме сигурни, че те ще бъдат освободени в най-скоро време.

- Знаете ли точната причина на задържане на българите?

- Не разполагаме с детайли какво точно се е случило, но това, което знаем, е, че те са прелетели над забранена от бунтовниците зона. Хеликоптерът има разрешение да лети в суданското въздушно пространство, екипажът е вършел прецизно работата си. Екипажът на хеликоптера на "Хели Еър" е пътувал от Румбек, Южен Судан, до Хартум в Судан за извършване на технически преглед. Въпреки че са имали всички разрешителни за полет, са попаднали в забранена от бунтовниците зона.

- Разполагате ли с повече подробности за задържаните?

- Не бих могла да ви кажа имената им, за съжаление, не мога да ви дам тази информация. Но това, което бих искала да допълня, е, че тези хора вършат страхотна работа. Те работят в трудни, конфликтни зони, които невинаги са с обезопасено въздушно пространство, помагайки на хора, които са в нужда. Така че вашите пилоти наистина вършат изключителна работа. Ние оперираме в много страни по света в Азия, в Близкия изток, в Африка, нашата мисия е хуманитарна, това е приоритет на нашата програма и нейните служители.

- Мислите ли, че тяхното освобождаване може да бъде осуетено?

- Правим всичко възможно този казус да бъде разрешен колкото се може по-бързо. Усилено работим по въпроса и се надявам българският екипаж да бъде пуснат в най-скоро време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай