Провежда се Първи национален събор на запасното войнство

Провежда се Първи национален събор на запасното войнство | StandartNews.com

Първият национален събор на запасното войнство беше открит край Казанлък, съобщиха от Министерството на отбраната.

"За мен е чест да бъда на този празник сред хората, които възпитаваха поколения българи как честно и самоотвержено се служи на Отечеството. Никога в своя живот не съм делил българския войник на такъв, който е служил по царско, социалистическо или демократично време. За мен всеки, който е носил униформа, е служил на Майка България", е заявил министър Красимир Каракачанов пред участниците в събитието.

В откриването на Националния събор на запасното войнство са участвали президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, народни представители, кметът на община Казанлък Велина Стоянова, висши офицери от Българската армия, представители на Министерството на вътрешните работи, ветерани, членове на военнопатриотичните организации и много граждани.

В обръщението си към участниците в събора министърът на отбраната се е извинил за "вземаните през годините неправилни политически решения в областта на отбраната". "Докато аз съм министър на отбраната, в лицето на военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната вие ще имате хората, които ще се опитват да решават проблемите", е отбелязал Каракачанов.

По думите на министъра българската армия е на българския народ, тя не е на политиците или на партиите. "През 500-те години турско робство православната ни вяра ни запази като българи, а през всичките близо 1400 години единствената заслуга за съществуването на българската държава е на Българската армия и на хората, които са посветили живота си на нея", е заявил министърът на отбраната. Той е пожелал на ветераните и на военнослужещите от запаса и резерва здраве и успехи в тяхната дейност за възпитанието на българската младеж в родолюбие и служба на България.

Дейността на офицерите и сержантите от запаса и резерва е изключително важна за патриотичното възпитание на младото поколение. Особено днес, когато младежите имат все по-малко съприкосновение с военната служба, трябва да оценим този принос за спояването на връзката между армия и общество, за спояването на връзката между поколенията военнослужещи, която значително отслабва след десетилетия на непрестанни реформи. С тези думи президентът Радев се е обърнал към участниците в събора.

По думите на държавния глава, службата на запасното войнство е минала в тежки и предизвикателни времена, когато е трябвало да компенсират нелеки политически решения в сферата на отбраната, да режат техника и да закриват поделения, едновременно да съкращават хора и да мотивират всички оставащи да служат вярно, безкористно и всеотдайно.

Радев е коментирал, че много запасни офицери и сержанти таят дълбоко в душата си болка от начина, по който са се разделили с Въоръжените сили, от това, че техниката и поделенията, на които са посветили младостта и живота си, днес тънат в руини, както и че натрупаните през годините способности - професионални, организационни, лидерски, са недооценени, непотърсени и ненужни в нашето съвремие.

"Знам, че изпитвате болка от вашия социален статус и положение днес в съвременното българско общество. И въпреки всичко това знам, че нито за миг не си и помислихте да изневерите на България, на българския народ и на клетвата, която положихте", е казал още държавният глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай