Пушим по-малко цигари на черно

Пушим по-малко цигари на черно | StandartNews.com

Положителни резултати в борбата с контрабандата отчете ежегодното проучване на фирмите от тютюневия бранш. To се възлага на петте компании, част от "Инициативата за борба с незаконната търговия с цигари" - Булгартабак Холдинг АД, Бритиш Американ Табако ЕООД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД.

Преговаряме за рентгени във влаковете, обяви шефът на Митниците Ваньо Танов

Пушачите все по-рядко си купуват цигари на черно. Това един от изводите на пазарното проучване, направено от петте водещи тютюневи компании у нас. Според него делът на потребление на незаконни цигари към второто тримесечие на тази година е 13.4%. "Това е най-ниското ниво на незаконна търговия за последните 8 години, откакто се провежда проучването в България", обявиха фирмите.


Те представиха данните на работна среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова в МВР. Значителният спад от 4.7% на контрабандата спрямо миналата година се дължи на засилените мерки, предприети от началото на 2015 г. Още тогава властта и бизнесът се обединиха с редица кампании в битката срещу нелегалния внос на акцизни стоки. "Противодействието на контрабандата с акцизни стоки е един от главните ни приоритети. Мотивите за това са както фискални, така и принципни", заяви Бъчварова пред тютюневите компании. Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, който също присъстваше на срещата, пък съобщи, че през последното тримесечие приходите от акциз на цигари постигат изключителен ръст от 17-19%. Във фискално изражение това са 220-230 млн. лева повече приходи от акциз от цигари до момента, като нашата прогноза е те да достигнат 250 млн. лева до края на годината, каза Танов. Той съобщи още, че митниците се подготвят, включително технически, за вдигането на акцизните ставки на цигарите през 2016 година, което ще направи по-привлекателна за организираната престъпност нелегалната търговия с тютюневи изделия. Водят се преговори за рентгенова система за проверка на жп композиции, даде пример Танов. Въпреки общия спад и видимото намаление на нивата на контрабандата в някои градове потреблението на незаконни цигари остава високо. В Свиленград то е 49%, в Габрово 45.9%, а в Благоевград 31.8%.


Наблюденията на компаниите показват, че в България по-голямата част от незаконните цигари са етикетирани за безмитна търговия и се предлагат от улични търговци на откритите пазари, чрез доставка по офиси, административни сгради, домове. "Надяваме се, че борбата срещу контрабандата с цигари остава твърд приоритет на държавата и че правителството ще продължи да насочва ресурси за изпълнение на мерките срещу незаконната търговия и занапред, за да се затвърди устойчива тенденция на спад. До момента това е проблем, който ощетява държавния бюджет със стотици милиони лева годишно", казаха представителите на индустрията по време на срещата. Освен Бъчварова и Танов на нея присъстваха главният секретар на МВР Георги Костов, директор на дирекции "Борба с организираната престъпност", "Национална полиция" и "Гранична полиция", НАП.

Пред тях от бранша заявиха, че трябва да има още по-строг контрол на пазара, на границите и чрез разследвания, основани на съвместни действия на всички компетентни институции в България. Компаниите подчертаха, че географски нашата страна е една от най-уязвимите външни граници на ЕС. Независимо от постигнатото подобрение фирмите смятат, че има потенциал за още ограничаване в нивата на незаконна търговия с тютюневи изделия - цигари и незаконно предлаган рязан тютюн за пушене.

Магазини крият
стоката в тайници

Магазини крият нелегални цигари в тайници.
Специално изградено помещение за папироси без бандерол откриха митническите служители в Монтана преди няколко дни. При проверка в търговски обект те разкриха, че в него е изграден тайник за цигари с голям вътрешен обем. Цяла стена на магазина е била покрита с двойна стена, а пространството е използвано за съхранение на нелегални цигари. В момента на проверката в специално изградения тайник са открити 1600 къса цигари "Marshal" без български акцизен бандерол, както и цигари с бандерол с изтекъл срок на валидност.

Откриха
3500 кутии
без бандерол
в апартамент

Общо 3500 кутии цигари без български акцизен бандерол са иззети при проведени съвместни действия на служители от Регионална дирекция "Гранична полиция" - Русе и Митница Русе. Това съобщиха вчера от МВР. Мобилна група за контрол и наблюдение от гранични полицаи и митнически инспектори е открила складирани цигарите в частен адрес в града. Операцията е извършена под прокурорско наблюдение по започнато досъдебно производство от разследващ митнически инспектор от Митница Русе. Работата по случая продължава.

Пет нелегални фабрики
са разбити в Европа

Пет нелегални фабрики за производство на цигари на територията на Европа са разбити при международни операции. Това съобщи директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов по време на работната среща с фирмите от тютюневия бранш. Той посочи, че успешните акции са в резултат от съвместна работа с партньорските служби. Вицепремиерът Румяна Бъчварова пък отчете, че в ГДБОП е създаден Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари. В него заедно работят представители на всички институции, имащи отношение към проблема. "Заложеният формат вече дава своите резултати и доказва ефективността си", категорична е Бъчварова. Главният секретар на МВР Георги Костов също изтъкна ролята на Центъра за взаимодействието и координацията на екипите, като по този начин е постигнато и ограничаване на организираната контрабанда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай