Репортери без граници: Превръщате банките в крепости без отговорности

Репортери без граници: Превръщате банките в крепости без отговорности | StandartNews.com

Париж. "Банките и финансовите институции са защитени от злоупотреби и ексцесии не повече от който и да е друг сектор на българското общество и работата на медиите е да предупреждават хората за тези проблеми и да обясняват как работи секторът, защото за просперитета на страната е много важно обществото да разбира какво става", казва Кристоф Делоар, генерален секретар на международната организация "Репортери без граници" в специално писмо до българските депутати.

Поводът е проектът за закон, с който практически ще се забрани на медиите да публикуват за финансовия сектор друга информация, освен официално разпространената от банките и институциите.

Формулировката "фалшива или подвеждаща информация" за банките, която може "да предизвика паника" заплашва обвинените с между 2 и 5 години затвор.

"С приемането на тази поправка се надявате да защитите банковия сектор, който е в голяма криза. Но на практика ще го превърнете в тотално обкръжена от стени крепост, която не дава обяснение на никого."

"Това е много тревожно", казва Делоар.

"Кой журналист ще дръзне да изпълни мисията си, дори когато е убеден във фактите си, ако над главата му виси заплаха от затвор? Как журналистите да докажат на съдия, че статиите им не са "фалшиви или подвеждащи", особено – както е в огромното мнозинство случаи за клевета – когато водещо е доброто намерение на журналиста, а не тоталната прецизност на всичко в статията? И, накрая, как журналистите да са сигурни, че съдиите при взимане на решенията си няма по вътрешно убеждение да отсъдят, че реакцията в обществото представлява "паника"?

От "Репортери без граници" смятат, че и без това вече е нарушен балансът на силите между банковия сектор и медиите, доколкото банките могат да си позволят далеч по-добра правна защита. "Ако одобрите тази поправка, този дисбаланс ще се превърне в закон."

Делоар припомня в текста препоръките на представители на гражданския сектор да се промени формулировката "невярна или подвеждаща информация" в "преднамерено невярна или подвеждаща информация", а други посочват, че не е обяснено какво точно се разбира под "предизвикване на паника".

Като споделя тези критики "Репортери без граници" смята, че трябва да се действа по-решително и цялата поправка да отпадне. "Тя няма място в Наказателния кодекс, защото е драконовска, противоречи на всички международни споразумения за защита на човешките права и не отговаря на Конституцията на България, фиксираща правото свободно да се получава и разпространява информация."

В писмото до депутатите се казва, че е разбираема загрижеността им за банковия сектор и стабилността на страната. "Но историята е показала, че ако погазите гражданските свободи и забравите, че правата са нещо фундаментално за демокрациите, то една криза ще предизвика друга и ще се завърти опасна спирала на упадък на демокрацията."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай