Рожденичката Фандъкова стартира нова кампания

Рожденичката Фандъкова стартира нова кампания | StandartNews.com

Столичният кмет Йорданка Фандъкова изненада гостите на рождения й ден в четвъртък с нетрадиционен купон. Първият сюрприз беше, че ги покани на площадката на софийския завод за отпадъци. После лично ги разведе, екипирани с предпазни каски и жилетки, да разгледат модерното предприятие.

Другата изненада беше в менюто за празника. Дошлите да поздравят сочения за най-успешен кмет у нас бяха нагостени с вкусотии, за които човек трудно може да предположи, че са направени от бракувани храни. Всъщност те са напълно годни за консумация, но заради смачкани опаковки и лош търговски вид са били предвидени за изхвърляне. "Спасените" храни бяха превърнати в нещо не само вкусно, но и красиво, от кулинарните звезди от "Бон апети" Лора и Стоян.

Фандъкова използва личния си празник, за да обяви новата кампания на общината, която трябва да насърчи столичани да изхвърлят по-малко храна. Всъщност става дума за международна инициатива TRiFOCAL London, подета от кмета на британската столица Садик Хан.

"Над 670 хиляди тона годишно е храната, която изхвърляме – този факт ни накара да се включим в кампанията за разумно пазаруване и намаляване на пилеенето на храна. 10 европейски града, сред които Лондон, Брюксел, София, Барселона, Осло, Милано, се включихме в кампанията под патронажа на кмета на Лондон Садик Хан", заяви Фандъкова при обявяване на проекта.

"Нашата основна цел е да превърнем отпадъците в ресурс и това вече се случва. Само преди 10-ина година София депонираше 100% от отпадъците си. Днес ние депонираме едва 17%. Това е огромен напредък, който не се вижда в нашето ежедневие, но който има изключително голям ефект върху околната среда", добави кметицата.

И призова столичани да бъдат по-отговорни към храната и количествата, които се изхвърлят ежедневно. "Нека да пазаруваме разумно и заедно да намалим храната, която се пилее", заяви Фандъкова.

Столичната община започва информационна кампания, която да насърчава намаляването на хранителните отпадъци. Тя ще има четири основни насоки - разумно пазаруване и прецизност при купуването на количества храна, правилно съхранение на продуктите за максимално удължаване на годността им, насърчаване на творческия подход при приготвяне на ястията и максимално оползотворяване на изостаналите продукти.

В новата кампания партньори на общината са Credo Bonum Foundation и магазини BILLA. Лице на инициативата пък ще бъде волейболната легенда Владо Николов, треньор на стотици деца и баща на четири.

Общината стартира и експериментален проект с доброволци - 300 семейства, които в продължение на една година ще изхвърлят разделно боклука си, като разделянето става още в дома им - в различни контейнерчета, разказа зам.-кметът по околната среда Йоана Христова. Тя обясни, че може да се помисли върху предложението да се намалява данък смет за квартали, които събират разделно отпадъците си.

Подариха й фиданки за цяла
гора до завода за боклук

Приказен парк ще изникне в най-скоро време край завода за боклук на гара Яна. В него ще има магнолии, брези, върби, липи, японска вишна и дори череши и ябълки. Дръвчетата са подарък за рождения ден на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тази година тя призова да не й се подаряват цветя, а дървета, които да бъдат засадени. Над 30 са фиданките, получени преди ден в кметството. След тях има дори ацер - японски клен и къдрава леска. 3-4 са магнолиите, бели и розови, има и елхички. Кметицата е получила зелени дарове за кмет направили не само служителите в общината, но и десетки столичани. Те отрупали кметството с най-прекрасни видове рози и орхидеи за засаждане. Специалистите по озеленяване в столична община ще преценят, които и дръвчетата и цветята да бъдат засадени в парка край завода за боклук и кои в градските градини около "Московска" 33.

Правят компост и ток
от биоотпадъците

От 2014 г. всички биоотпадъци в София (храни от ресторанти, общински детски градини, пазари, търговски вериги) и зелените отпадъци (клони, листа, трева) се събират разделно и се преработват. Инсталациите за зелени и биоотпадъци са част от софийския завод за боклук. През 2017 г. са събрани разделно и преработени почти 14 хил. тона зелени и над 8 500 хранителни отпадъци. От тях са произведени 2 109 MWh електроенергия и 8 876 тона компост, от който 21 тона са предоставени безплатно на гражданите, които са платили своята такса битови отпадъци. От 2015 г. София има завод за отпадъците, което поема целия битов отпадък на столичани. Само миналата година в него са преработени над 356 хил. тона. Хартията, пластмасата, металите и стъклото се изваждат от смесения отпадък и се рециклират. През 2017 г. са рециклирани над 12 500 т материали и са произведени 61 хил. тона РДФ гориво.

Кметът и деца
търсят супергерой

Кметът Йорданка Фандъкова включи и децата в кампанията за намаляването на хранителните отпадъци. Столична община, веригата "Билла" и фондация Credo Bonum организираха конкурс за детска рисунка. Целта му би да се намери хранителен супергерой - духовит и забавен, който ще разказва колко е важна да пазаруваме разумно, да съхраняваме правилно храната си, да готвим така, че да използваме всичко останало в хладилника и разбира се - да изхвърляме храната отделно от опаковката й. Героят ще бъде адаптирам във всички рекламни материали на компанията, а семейството на детето победител, което ще стане ясно до дни, ще получи ваучер за пазаруване в Билла за 100 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай