Румяна Коларова: С процедурни хватки и 120 депутати стигат

Румяна Коларова: С процедурни хватки и 120 депутати стигат | StandartNews.com

Новото Народно събрание стартира своята работа. Как ще си взаимодействат в него толкова несъвместими партии? Какъв ще бъде форматът на кабинета и колко време ще издържи? Отговор на тези въпроси потърсихме от социолога Кольо Колев, шеф на агенция "Медиана", и политолога от НБУ доц. Румяна Коларова.

Румяна Коларова: С процедурни хватки и 120 депутати стигат

Вече стана ясно, че при тази патова ситуация в парламента мнозинството за вземане на решения ще се крепи върху процедурните хватки. Хватки, които дори такава талантлив парламентарен "аниматор" като Волен Сидеров няма как да избегне - с всички рискове за дискредитиране на неговата партия. Цялата тази парламентарна истерия в крайна сметка ще доведе до създаването на впечатлението за нещо фалшиво. Защото БСП и ДПС ще наложат такъв правилник, който ще позволи да се гласуват закони с изкуствено мнозинство. И именно гласуването на състава на новото правителство ще бъде тест дали двупартийният блок ще успее да управлява със своите 120 гласа. Сега всички твърдят, че ключът за бъдещето управление се държи от Волен Сидеров. Но именно един доста неясен и либерален правилник за работа на парламента ще му позволи да играе играта си.Той ще подкрепя тази неща, които според него са правилни, като бяга от пленарната зала. Но същевременно ще може да проваля тези, които не отговарят на неговите разбирания. И ще гласува с депутатите си против. Кабинетът с премиер Пламен Орешарски ще има това предимство, че ще бъде лесно управляем от политическа гледна точка. Смяната на който и да е министър няма да предизвиква сътресения, защото той формално ще бъде надпартиен. Самата процедура по съставянето му ще бъде един маскарад, защо министрите ще бъдат представени като "чисти" експерти. Но не това ще притесни обществото, а политиката, която кабинетът ще провежда. И по-точно - дали БСП и ДПС ще се откажат от клиентелизма си в отношенията с бизнеса. Наистина и двете партии вече са се опарили от този проблем. Но старите навици и практики умират трудно. А другата опасност за кабинет "Орешарски" ще бъде дали отделните министри няма да започнат собствена игра в това отношение.

Третият проблем е дали дори и позитивните действия на кабинета ще бъдат реализирани. Така или иначе - ако това правителство не успее да се задържи поне една година, това ще говори за пълна политическа безпомощност на неговите създатели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай