Русия ни праща мощи на Св. Лука

Русия ни праща мощи на Св. Лука | StandartNews.com

Частиците ще бъдат изложени за поклонение в София и Пловдив

Мощи на Св. Лука Симферополски (27 април 1877 -11 юни 1961) пристигат в България в петък. Частицата от мощите на светеца-хирург, живял в наше време са дар от Руската православна църква за Пловдивска епархия на БПЦ. Светинята ще бъде донесена от Богородски епископ Антоний, викарий на Руския патриарх.

Поклонението пред тях ще започне от храма-подворие на Руската църква на бул. „Цар Освободител" 3 в София. Там в петък от 13 ч. пред светинята ще бъде отслужен молебен, а от 16.45 ч ще има акатист на св. Лука Симферополски от Богородски епископ Антоний и храмовото свещенство. Мощите ще останат в Руския храм-подворие до 17.30 ч. След това ще бъдат пренесени в митрополитския храм „Св. Марина" и от там с литийно шествие ще бъдат изложени в митрополитската катедрала „Св. Неделя". Там мощите на св. Лука ще останат за поклонение до 16.30 ч. на 22 октомври (събота), включително през нощта. От 10:30 ч. в храм „Света Неделя" негово Светейшество патриарх Неофит, в съслужение с Богородския епископ Антоний и Браницкия епископ Григорий и столичното духовенство, ще отслужат молебен пред частицата от мощите на светителя Лука Симферополски.
В събота в 16.30 ч. светините ще отпътуват за Пловдив. В 18 ч в митрополитския храм „Света Марина" ще бъдат посрещнати с празничната архиерейска вечерня. Светите мощи ще останат в храма за поклонение на вярващите, където и ще се съхраняват занапред.

Свети Лука Симферополски (В.Ф.Войно-Ясенецки) е хирург, учен, автор на трудове по анестезиология, доктор на медицинските науки, професор по медицина, оглавявал катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния туркестански университет. Освен това е архиерей на Руската православна църква, доктор по богословие и духовен писател. Талантлив лекар и проповедник, приел монашеско пострижение с името на св. Лука - апостол, евангелист, лекар и художник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай