Руска рулетка с Патриотите

Руска рулетка с Патриотите | StandartNews.com

От Съединението насам е традиция родните политици да се хващат за гушите заради Русия. За едните Москва е освободител и покровител, а за другите е империята, която крои да превърне татковината ни в Задунайская губерния.

Посещението и изявленията, съпроводени и с тропане по масата, на руския патриарх Кирил наля масло в огъня на старата вражда между русофоби и русофили. Най-тежкият рикошет от визитата обаче удари малката коалиция във властта. Обединените патриоти от самото начало са като орел, рак и щука, но този път си спретнаха гръмовен скандал заради патриарх Кирил. Поводът беше лютият гняв на руския духовен водач, че наши държавници си позволяват да благодарят освен на Русия и на поляци, украинци, финландци и румънци за освобождението. Родните институции си замълчаха за тежките думи на Кирил, защото обратното би ги вкарало в ненужен спор с Москва. Валери Симеонов, известен с поразяващата си уста, обаче

не се удържа и три дни по-късно изригна срещу патриарха

„Недопустимо е духовно лице, когато се споменават жертвите в сраженията, той да им вади костите и да ги изхвърля от историята. Това не е източноправославен духовник. Това е агент Михайлов от съветското КГБ - доказано. Второразрядно съветско ченге да дойде да ми казва кое е истина и кое не, няма как да стане", избухна Симеонов.

И получи по равна доза овации и ругатни по линията русофили срещу русофоби. Най-яростната реакция срещу Симеонов обаче дойде от някогашния му кум и настоящ партньор в Обединени патриоти Волен Сидеров.
По негово настояване парламентарната група на ОП, без депутатите от НФСБ, се разграничи от "грубите и недопустими нападки на вицепремиера Валери Симеонов срещу главата на най-голямата православна църква в света" и поиска той да се извини.

Позицията на Сидеров изобщо не изненадва тези, които следят отблизо политическата му кариера. Отдавна той има репутацията на „руски" човек. Даже през 2014 г. предизборната кампания на "Атака" за европейските избори започна не откъде да е, а от Москва. Там

Сидеров беше награден с руския орден

"Звезда Отечества" за принос в развитието на отношенията между двете страни. На митингите на „Атака" пък често могат да се видят развети руски знамена. По този повод критиците на Волен казват, че той вероятно е голям патриот, но не и български.

Така че сега не е за чудене защо лидерът на "Атака", който на всичко отгоре е и дипломиран богослов, така яростно се впусна в защита на патриарх Кирил, отприщвайки гнева си срещу Валери Симеонов. Който пък винаги се е изказвал скептично за всички енергийни проекти, свързани с Русия.

Искри между двамата хвърчаха и по повод втория лифт в Банско, който като вицепремиер Симеонов бранеше със зъби и нокти, докато Волен обясняваше, че не са влезли във властта, за да уреждат проблемите с курортите на разни олигарси. Истанбулската конвенция пък скара Симеонов с другото вице Каракачанов.
Лидерът на НФСБ обяви за "глупотевина" идеята на башвойводата да се прави референдум за третия пол и съответно получи съвет "да беше питал преди да се изплющи по медиите".

Като вицепремиер Симеонов свикна да изправя на нокти правителството, което после трябва да се разграничава от негови изявления, както се случи

с призива му да "намажа ските"

на евродепутатката от "Зелените" Ска Келер. Сега пък атаката му към патриарх Кирил, който се смята по втори по влияние след Путин в Русия, идва в момент, когато България се надява Москва да отклони един ръкав от газопровода "Турски поток" през България, а АЕЦ "Белене" отново е на дневен ред. Затова и призивът на Сидеров Симеонов да хвърли оставка като вицепремиер не е изненада.

Досега гръмовните словесни схватки между Патриотите винаги завършваха с помирение. С обяснението, че са влезли във властта да вършат работа, а не да водят лични войни. Анализаторите пък добавяха, че Каракачанов, Симеонов и Сидеров трябва да са луди, за да се изхвърлят сами от управлението, където кой знае кога пак ще се вредят, ако всеки играе сам за себе си. Прокобата на Реформаторите, които се разцепиха и изпаднаха зад борда на парламента след кратката любов с ГЕРБ, обаче продължава да тегне и над Патриотите. Защото партията на Борисов лесно може да намери друга патерица, ако щетите от задругата на националистите започнат да надвишават ползите. А и вариантът с подмяна на една от трите патриотични формации също винаги е в сила. Нещо като руска рулетка в коалицията, която ще тегли куршума на един от съюзниците, изхвърляйки го от властта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай