Санкции до 3000 лв. за измами с таксата за боклука

Приеха на второ четене промени в Закона за местните данъци

Санкции до 3000 лв. за измами с таксата за боклука | StandartNews.com

Парламентът прие промени в Закона за местни данъци и такси на второ четене, свързани с таксата за битови отпадъци, обяви "Фокус".

Той е внесен от Министерски съвет, а съгласно промените размерът на таксата за битови отпадъци за всяко задължено лице ще се определя за календарна година при спазване на принципа за понасяне на разходите от причинителя или притежаталя на отпадъците.

С този закон, такса за битови отпадъци ще се заплаща за извършвани от общината услуги на територията й. Видът им, както и честота на събиране и транспортиране на битовите отпадъци, ще се определят със заповед на кмета на общината и ще се обявяват публично до 31 октомври на предходната година.

Съгласно законопроекта кметът на общината е длъжен да организира събирането и поддържането на информация за броя на ползвателите на услугите. За неизпълнение на това задължение на кмета на общината се налага глоба от 500 до 2500 лв. за всяка година, за която липсва тази информация.

С промените се въвежда задължение лицата да декларират обстоятелствата, които имат значение за изчисляване на размера на таксата за битови отпадъци, както и всяка тяхна промяна чрез подаване на декларация по образец, ред и срок. При деклариране на неверни данни и обстоятелства, водещи до намаляване или освобождаване от такса битови отпадъци, се налага глоба от 10 до 400 лв. и имуществена санкция в размер от 100 до 3000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай