Състезание с козунаци в парламента

Състезание с козунаци в парламента | StandartNews.com

Курумбашев е майстор на агънце от тесто, за Мая Манолова боядисването на яйца е арт приключение

Рецепти за козунаци си разменят трескаво дамите в кабинета, а в парламента имаше идентична емоция. Велислава Кръстева, зам.-министърът на културата, взе точните пропорции и указания за великденската вкуснотия от министъра на околната среда и водите Искра Михайлова. Ненадмината майсторка на "плитките" е шефката на социалната комисия в Народното събрание Корнелия Нинова. Тя знае рецептата от майка си и няма празник, без да се развихри в кухнята, за да зарадва фамилията.

Червеният депутат Петър Курумбашев прави за Великден козуначено агънце. В него слага и течен шоколад. Курумбашев майстори сладкиша специално за трите си деца - Максим, Калина и Йоанна. Невероятно красиви яйца пък правят зам.-председателят на парламента Мая Манолова и нейната дъщеря Ралица.

Мая с домашни Фаберже

Те са прецизни не само когато се готвят за даден закон, дискусия или реч от парламентарната трибуна. Оказа се, че много от родните политици са перфектни кулинари. Те с ентусиазъм запретват ръкави и месят козунаци, пекат агне, боядисват яйца.

Точно на Велики четвъртък, както повелява традицията, зам.-шефката на парламента Мая Манолова е в пълна готовност за боядисване на великденските яйца. Пръв неин помощник при изписването им е дъщеря й Ралица. Мая признава, че започва с шаренето едва след като е приключила с ангажиментите си по партийна линия в Кюстендил. Както всяка година дни преди Великден местната структура на жените социалистки е подарила козунаци на над 500 пенсионери в града. Срещите на Манолова са приключили в късния следобед. Но вече я чака нов списък - с всички необходими материали и боички за писаните яйца. Ралица се е погрижила да не забравят и най-малкия детайл. Защото

фамилията прави

5 вида великденски

яйца. "Почти като истински майстори на Фаберже", смеят се дамите. Но крайният резултат за великденската трапеза е повече от зашеметяващ - писаните яйца изглеждат като малки бижута. Фантазията от брокат, захар, белтъци, седефени боички, дантела и пъстра фина хартия е дала резултат. Най-сложната техника при правенето им е т.нар. декупажна, споделя Мая. Но пък Ралица се справя отлично с фините хартии, които трябва внимателно да се положат върху яйцето и след това да се направи "топлак". От няколко години майка и дъщеря наблягат и на броката върху яйцата, защото "стават искрящи и е още по-празнично". За да не падат лъскавите частици, трябва да се намаже внимателно боядисаното и изсъхнало яйце с предварително разбит белтък и малко захар. Докато импровизираното лепило съхне, наръсвате отгоре бляскавите частици. Дори и да не го направите равномерно, не се притеснявайте - така всяко яйце ще си бъде уникат. Ралица взема предвидливо и червен брокат на прах. Така първото яйце за дома е в огнен цвят, както повелява традицията, но и блести най-ярко. За шарените яйца може да ползвате и хамелеонов брокат на прах, издава тънкости щерката на Манолова. И ако се чудите защо ръси в изобилие от фините частици, отговорът е, че и няколко седмици след празниците ще откривате у дома блясъчета от Великден.

Празникът е един от най-хубавите дни за зам.-министъра на културата Велислава Кръстева. Навръх Великден Кръстева има и имен ден. А боядисването на яйцата и приготвянето на трапезата са запазените кулинарни часове с дъщеря й Ния. "Свещенодействаме", смее се Велислава. Най-любимите моменти са, когато

майка и дъщеря

са сами в кухнята

бъбрят си и готвят. Не много, но пък ефектно. Двете с Ния правят чудеса с шаренето на яйцата, като често експериментират и нови техники. Кръстева признава, че преди няколко години събира смелост да забърка сама тесто за козунак. Но взема точните пропорции и указания от сегашния министър на околната среда и водите Искра Михайлова. Малката тайна е, че освен пухкаво тестото става много богато. Добавят се стафиди, бадеми или друг вид предпочитани ядки и портокалови кори. Козунакът се получил уникален, а приятели, дошли да поздравят Велислава за имения й ден, още говорят за него. "Ще намеря време да го направя пак и си стискам палци отново да се получи", казва зам.-министър Кръстева. За сметка на това е майсторка на питите. И пиците. Винаги на Великден тестото е два вида. Едното е пица. Ако при варенето на яйцата няколко са се счупили, то те задължително отиват в плънката на пицата.

Здравният министър също прави козунак за Великден. "Тайната е в замесването на козунака", казва д-р Таня Андреева. Според нея търпението в процеса на втасване е много важен. "Както и да уцелиш точния момент, когато козунакът трябва да се сложи да се пече", допълва Андреева.

Курумбашев прави козуначено агънце

Истински факир в кухнята е депутатът от левицата Петър Курумбашев. Негов специалитет на Великден е козуначено агънце. Това е "сладко, ароматно и в неочаквано весела форма тестено изкушение", описва той кулинарния си шедьовър. Курумбашев го приготвя за трите си деца. Максим е на 12 години, Калина - на 9, а малката Йоанна е 4-годишна. Те обожават да похапват от козуначеното агънце на татко на Великден. Затова той го готви с много любов и винаги става перфектно. "Готовото за козунака тесто се поставя в намаслена купа и се оставя да втаса на топло", обяснява най-важната част от рецептата си депутатът. "При мен отнема около 2 часа, но зависи от температурата в стаята", допълва той.

Когато тестото удвои своя обем, се изважда от купата. Отделят се две малки части, колкото юмрук всяка - за глава на агънцето е едната, а от другата ще се направят крачета, уши и опашка. Останалото тесто се разделя на две части, като всяка се разточва на правоъгълник, намазва се с течен шоколад и се поръсва с натрошени ядки. Завива се на стегнато руло, което се нарязва на парченца с ширина 1 см. Голяма тава се застила с хартия за печене. В средата й се оформя тялото на агънцето от рулцата с шоколад. Отделно се поставя главата (с леко издължена форма и оченце от стафида или парченце шоколад), на която се слагат ушичките, опашката и две крачета. "Идеята е цялото тестено чудо да не опира в стените на тавата, затова е нужна най-голямата налична", препоръчва майсторът. Така оформеното агънце се покрива с друг лист пекарска хартия и се оставя да втаса още веднъж. "Аз не чакам много дълго, защото при печенето се надува допълнително", коментира Курумбашев. Втасалият козунак се намазва с разбит жълтък с капка мляко и се пече на 160 градуса. "При мен това отнема около 40 мин, но все пак трябва да се наблюдава", препоръчва депутатът.

Коприна вместо боички край Дунав

Една от най-известните юристки в Русе Екатерина Заякова е член и сред създателките на дамския клуб "Червена роза". Дори и като депутат в 42-то народно събрание дамата намира време за редовните сбирки на форума. Тази година отново ще участва в конкурса за великденско яйце и то с хитовите декупажни яйца. Заякова признава, че работи с тази техника от години. Но не спазва съветите за студеното яйце, напротив. "Още докато са топли, работя върху тях, така може би по-лесно изсъхва белтъкът, който се използва като вид лепило в случая", обяснява соцдепутатката. Точно с цветните феерии от хартия и салфетки грабва приза миналата година на "Червена роза". За този Великден се е справила с предизвикателството да "боядиса" яйца с фина коприна. По-трудно е, но е и много красиво, споделя избраничката от Русе. На града край Дунав му отива да си има копринени яйца за Великден, съгласили се съмишленичките от "Червена роза". И сега на следвеликденския конкурс за писани яйца ще се състезават поне още няколко партиди с тънък плат вместо боички.

Корнелия е майстор на плитките от тесто

Шефката на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова е ненадмината майсторка на козуначените плитки. Признава, че рецептата я знае от майка си и няма празник, без да се развихри в кухнята, за да зарадва фамилията.

За да ви се получи вкусен великденския хляб, може да добавите към вече втасалото тесто шоколад, локум и стафиди. Разделете тестото на три равни части, оформете си правоъгълник с ръце и слагайте на всяко парче тесто от добавките по ваш вкус. Нинова издава тайна, че е добре шоколадът да е на парченца, а не течен. Стафидите може да оставите за малко в чаша с коняк - така стават меки и ароматни. Всеки от правоъгълниците се завива на руло и отделните части се сплитат в тавичката. Задължително оставете тестото отново да втаса и едва след това печете, напомня соцдепутатката. Винаги "за десерт" си оставя боядисването на яйцата. "Цялата къща вече мирише на топъл козунак, празникът се усеща и тогава ми е най-хубаво да започна с шаренето", споделя Нинова. Винаги прави пълна кошница с яйца, приятелите й знаят, че на трапезата има домашен козунак и не пропускат гостуване поне за малко. Нейни близки още от студентските й години в юридическия факултет пък признават, че Нинова е майстор на питите и баниците.

Сладкишът на министъра

Продукти: 1 кг брашно, 30-40 г мая, 5-6 яйца, 200 г масло, 1 л прясно мляко, 250-300 г захар, кората от 1 лимон, 2 праха ванилия, малко сол.

Отсява се брашното в съда, в който ще се меси, и се прави кладенче в средата. Оставя се на топло.

Маята се натрошава и се размива в чаша топло мляко. Добавя се 1 лъжица захар и малко брашно, за да стане на каша. Похлупва се и се слага на топло, за да втаса.

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване и се прибавят затопленото мляко (останалата част), настърганата кора от лимон и ванилията.

Щом втаса маята, в брашното се изсипва яйчената смес, втасалата мая и малко сол. Замесва се тесто, като от време на време се налива от разтопеното масло. На този етап тестото не се бие, а се разтегля, събира се на топка и пак се разтегля. В този момент може да се добавят стафиди при желание. Когато всичката мазнина бъде употребена и тестото стане гладко (не залепва по стените на съда и започва да образува мехурчета), се поръсва с брашно, покрива се със затоплена кърпа и се оставя на топло да втасва. Тестото е втасало, ако е увеличило двойно обема си.

Когато това стане, с намаслени ръце се късат парчета, толкова големи, колкото са нужни за оформяне на едно руло или козунак (и все пак не бива да се забравя, че при втасването то отново ще увеличи двойно обема си). Слага се във формата, намазана с масло, и пак се оставя на топло, за да втаса повторно.

Преди поставяне във фурната се намазва с жълтък, поръсва се със захар или се поставят разполовен бадем. Пече се в умерена фурна.

По желание от тестото могат да се замесят кифлички с мармалад от шипки или руло с друг вид плънка - напр. с орехи.

Бареков пръв украси биячите

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков беше сред първите политици, които боядисаха великденските яйца. Той направи това още на Велики четвъртък, каквато е традицията на празника. Николай Бареков показа разноцветните биячи във Фейсбук. За минути той събра десетки поздравления в социалната мрежа, а почти 1000 души харесаха снимката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай