Съживяват културното наследство в Симитли и Делчево

Съживяват културното наследство в Симитли и Делчево | StandartNews.com

София. Подписан бе договор по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Македония за насърчаване и съживяване на общото културно наследство между нашата община Симитли и македонската Делчево. Общата му стойност е 90 250,46 евро.

Водеща организация по проекта е Културно-уметничко дружество „Гоце Делчев" – Делчево, а партньор е Сдружение „Хора и традиции" – село Брежани. Двете общини в трансграничния регион Симитли и Делчево са богати на обичаи, традиции, културно-историческо наследство и съхранена природа. Те могат да се превърнат в атрактивни дестинации за културен туризъм със своето етнографски разнообразие и история.

Проектът предвижда да се направи изследване на културните и исторически забележителности, местните обичаи и традиции в двете общини. Ще се проучат историческите, културните и природните забележителности в региона, традиционният фолклор и религиозните празници.

Ще се изготви карта на туристическите обекти и рекламна брошура. Готварска книга ще представи традиционни и уникални рецепти в двете общини. Ще има и електронен сайт с информация за историята, традициите, обичаите, туристически обекти, кухня, местни празници и други данни за Симитли и Делчево.

Всички дейности, които се предвижда да бъдат реализирани, са насочени към създаване на силни връзки между двамата партньори, както и между местни танцьори, певци, художници. Tрайното сътрудничество ще помогне за привличането на инвеститори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай