Шефката на НС и туристическата министърка уважиха голям фестивал в Кърджали

Шефката на НС и туристическата министърка уважиха голям фестивал в Кърджали | StandartNews.com

С най-дългото хоро в Кърджали днес бе открит фестивалът „Бъдеще с традиции 2018". То премина по близо двукилометровото трасе на новия мост в града и беше водено от председателя на парламента Цвета Караянчева, развяла българския трибагреник. Хорото бе предвождано от фолклорния оркестър „101 каба гайди" от град Смолян.

„Днес тук в Кърджали тупти сърцето на Родопа планина, тук днес е празник на красотата, на багрите, на традициите и няма как като кърджалийка да не изкажа своята гордост ,че вече за пети път фестивалът утвърждава българските традиции, завещани от дедите ни", каза Караянчева при откриването на фестивала.

Над 300 домашно приготвени баници от домакини в седемте общини на Област Кърджали бяха изложени по време на фестивала.

Неговото 5-то издание откри председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в Градската градина на Кърджали, а сред гостите бяха министърът на туризма Николина Ангелкова, евродепутатът Асим Адемов, кметът на Ивайловград Диана Овчарова, кметът на Златоград Мирослав Янчев.

„Вярвам, че именно с такива фестивали като този, освен, че съхраняваме традициите, правим града още по-популярен и привличаме вниманието към себе си на все повече туристи от страната и чужбина", каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Гостите на фестивала имаха възможност да опитат от вкусните баници и други лакомства, а средствата с които заплащаха, отиваха като благотворителна лепта във фондация „Искам бебе". В градската градина на Кърджали бяха разположени щандове на старите занаяти, ателиета. Провеждаха се курсове по народни танци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай