Щети за над 2 млн. лв. от огъня в Ардино

Щети за над 2 млн. лв. от огъня в Ардино | StandartNews.com

Периметърът на пожара в Ардинско е между 1800 – 2000 дка, по предварителни изчисления щетите са над 2 млн. лв.

Пожарът, който възникна в петък в Ардинско вече е овладян, има отделни локални огнища, които се контролира. Това коментира областният управител на Кърджали Илия Илиев. По думите му, периметърът на пожара е между 1800 – 2000 дка. По предварителни изчисления щетите са над 2 млн.лв.

„Най-критично беше следобяд, когато вятърът промени посоката си и огънят буквално стигна на метри от къща в махала Родопско на с. Ахрянско", допълни Илиев.Той уточни че не се е наложила евакуация на хора. Към момента нямало опасност за населението, за къщите и домашните животни. Местните жители споделяли, че не помнят такъв пожар и че подобно нещо били виждали само по филмите. Областният управител подчерта, че без вертолетите ситуацията трудно би могла да бъде овладяна.Било истински късмет, че наблизо се намирал и микроязовир, от който пожарните коли и вертолетите зареждали с вода.

Илиев съобщи, че всичко е под контрол и е създадена стриктна организацията. През цялата нощ в петък срещу събота 60 огнеборци и горски стражари са обхождали терена. Снощи на място са били ген. Николай Николов, шеф на ГД ПБЗН, зам.-министърът на земеделието Георги Костов, кметът на Ардино Ресми Мурад, както и директорът на ЮЦДП Ботьо Арабаджиев. В съботния ден са пристигнали и 50 военнослужещи.
Според специалистите освен изгорялата дървесина, са унищожени и почвите, което също е сериозен проблем, защото ще активира ерозията.

По първоначална информация от полицията пожарът в ардинското село Ахрянско е предизвикан от две 16-годишни момчета от Самоков и Ракитово, които били в групата на дървосекачи. В момента се разследва вината както на тийнеджърите, така и на техните родители.

Стана ясно, че в понеделник в Смолян предстои провеждането на среща на ЮЦДП, на която ще бъдат обсъдени и мерките, които трябва да се вземат в пожаро-опасния сезон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай