София ще има нов център за подкрепа на хора с увреждания

София ще има нов център за подкрепа на хора с увреждания | StandartNews.com

През следващата година със средства от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат развити още 10 Центъра за подкрепа за хора с увреждания. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова след подписването на договор с кмета на София Йорданка Фандъкова за изграждането на Център за подкрепа за хора с увреждания в столичния район "Слатина".

"С пет пилотни проекта, единият от които е на Столична община, се стремим да развием услуга с комплексен здравно-образователен подход, която ще осигури пълна подкрепа на хората с увреждания ", подчерта зам.-министърът. Останалите пилотни проекти са в общините Пловдив, Бургас, Русе и Варна. В момента в страната има 172 Центъра за дневна и седмична форма на подкрепа за деца и възрастни хора с увреждания с капацитет над 4000 души.

Договорът за изпълнение на проекта, който беше подписан от зам.-министър Зорница Русинова и кмета на София Йорданка Фандъкова, е на стойност 1 млн. лв. Центърът за подкрепа за хора с увреждания ще бъде изграден в следващите 18 месеца, като в първата една година екипът ще подготвя сградата, уточни кметът на София. В него ще се изпълняват интегрирани социално-здравни мерки, консултативни и терапевтични услуги за лицата с увреждания.

Предвидени са мерки за насърчаване на участието на пазара на труда или възстановяване на трудовата активност на близките, които полагат грижи за лицата с увреждания. Центърът ще има капацитет да обслужва 30 лица с увреждания месечно, уточни Фандъкова. В него ще бъде осигурена терапевтична помощ и рехабилитация, трудо- и арт-терапия и др. Семействата, полагащи грижи за лица с увреждания, ще имат възможност за краткосрочно настаняване на нуждаещите се от услугата лица до 14 дни. Зам.-министър Русинова заяви, че екипът в центъра ще бъде обучен, за да е изцяло подготвен.

"Половин година дейността на Центъра за подкрепа за хора с увреждания ще се подкрепя със средства от проекта. След това очакваме да го продължим с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика като държавно делегирана дейност", заяви още кметът на София. Тя уточни, че на територията на Столична община има 84 социални услуги, насочени към деца и пълнолетни. "Държавата, общините и неправителствените организации можем с общи усилия да подобряваме качеството на услугите, за да са полезни за най-уязвимите групи", коментира Фандъкова.

След подписването на договора със Столична община, зам.-министър Зорница Русинова съобщи, че през следващия месец ще стартира отпускането на 47 млн. лева от ОПРЧР за развитието на Патронажната грижа в страната. "По този начин ще можем да създадем устойчива мрежа от общински услуги. Надявам се на партньорство с неправителствените организации, така че да отговорим на конкретните нужди на конкретния човек", коментира Русинова. Тя припомни, че в Законопроекта за социалните услуги е заложено развитието на заместващата грижа и на мобилните услуги. "Знаем, че хората с увреждания в малките населени места, които са сателитни на големия град, нямат достъп до социално или здравно заведение. Развиването на мобилни услуги от голямото населено място до домовете на хората е пътят, по който можем да осигурим по-голяма адекватност на грижата, необходима на съответния човек", подчерта зам.-министърът.

Кметът на София уточни, че общинското предприятие „Социален патронаж" доставя храна на около 1800 души всеки ден, както и осигурява допълнителни дребни услуги по домовете за улесняване на ежедневието на нуждаещите се. Зам.-министър Русинова припомни, че от месец октомври този тип услуга може да бъде допълнена с медицинския компонент, така че нуждаещите се хора да бъдат посещавани в домовете си не само от социален работник, но и от медицинско лице. София разполага и с 20 оборудвани буса за хора с физически проблеми, с които се придвижват до работното си място или за посещаване на културни събития.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай