Спират кранчето от чужбина за религиозните групи

Съмнителни структури и фондации прокарват религиозни идеи, заяви Каракачанов

Спират кранчето от чужбина за религиозните групи | StandartNews.com

Безразборното финансиране на религиозните общности в България и прокарваните чрез него нетрадиционни религиозни практики и политическо влияние трябва да бъдат ограничени и впоследствие окончателно преустановени. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов след двучасовата работна среща на тема „Проникване на радикален ислям в Република България – заплахи и мерки за противодействие", цитиран от "Канал 3".

На нея са били обсъдени въпроси, свързани с радикалния ислям като глобална заплаха, как се отразява на България и мерките за противодействието му.

"Под формата на курсове се прокарва радикален ислям, който не е съществувал дори по времето на турското робство. Радикалните проповедници у нас са проблемно много", подчерта вицепремиерът.

След срещата Каракачанов каза, че нещата, които „отдавна се говорят в българското общество, проблеми, които ние наблюдаваме като проблеми в редица европейски държави" се отчита, че съществуват и в България.

„А именно: Финансиране от съмнителни частни структури или фондации на религиозни общности, чрез които се прокарват радикални религиозни идеи, а също така и се реализира или се правят опити да се реализира политическо влияние в страната", каза министърът и даде данни, че до 2010 г. няма нито едно дело за радикален ислям, а от 2010 г. до 2017 г. те са 50.

Констатирано е, че сега действащите закони и за вероизповеданието, и за образованието са крайно либерални и позволяват почти безконтролно на територията на България да се упражняват подобни практики. „Под формата на създаване на частни религиозни училища, курсове, частни детски градини се прокарва нетрадиционен за България ислям", поясни Каракачанов.

Той посочи, че българската държава може и трябва да поеме финансирането на религиозни училища и институти.

"По-логично и нормално е под формата на факултет - в СУ или към Висш ислямски институт, държавата да финансира обучението на такива хора, отколкото да оставим това в ръцете на страни, в които се проповядва нетрадиционен, уахабитски, салафитски ислям.
Няма да са кой знае колко много средствата за това, ще са в рамките на по няколко милиона", изтъкна Каракачанов.
Според него проблемите, които съществуват, са свързани с почти неограниченото присъствие на чужди проповедници на територията на България. Вторият проблем е с образованието. Има три области, в които трябва да бъдат предприети мерки.

„Първо по отношение на Закона за вероизповеданията да се ограничат възможностите за чужди граждани, които се финансират от чужди страни или от чужди структури, да пребивават трайно на територията на България и да развиват религиозна дейност. Второ - по отношение на финансирането. В Закона за вероизповеданията трябва да се регламентират много ясно и ангажиментите, да се предвидят и санкциите, и мерките за недопускане на подобно влияние", каза той.

За Закона за образованието – не може да продължава практиката и не трябва да продължава, хора, завършили теология или религия в страни, в които се преподават или се практикуват радикални форми на една или друга религия, да преподават или да проповядват на територията на Република България.

"Трябва категорично да се забрани в ръководството на нашите религиозни органи да участват чужди граждани - тук не става дума само за мюсюлманското вероизповедание", отбеляза още лидерът на ВМРО.

"Хора, които не подлежат на нашето законодателство, няма как да ръководят религиозни организации на територията на Република България", каза вицепремиерът.

Според Каракачанов са наложителни промени в Наказателния кодекс. В НС имало поне два законопроекта в тази посока, екипът на вицепремира също разработва промени в НК. Нещата, които днес били коментирали, ще бъдат консултирани преди да бъдат внесени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай