Спорят нафта в тунела ли окървави "Витиня"

Спорят нафта в тунела ли окървави "Витиня" | StandartNews.com

Несъобразена скорост причинила мелето, убедени са от МВР

Няма видеокамери в района, разпитаха 40 свидетели

Имало ли е разлята нафта или нещо друго по настилката на тунела "Витиня" преди кървавата драма в четвъртък? Въпросът остава висящ, защото все още разследващите не могат да посочат точната причина за верижната катастрофа с близо 50 коли, която отне живота на трима души и рани 13, сред които бременна жена и дете. Назначена е комплексна автотехническа експертиза на трасето, която трябва да установи причината за тежкия инцидент. Работи се по всички възможни версии за възникване на катастрофата, допълниха от МВР. Основната е, че ТИР и автобус са се блъснали и зад тях са се ударили останалите превозни средства в тунела. По първоначални данни несъобразена скорост е причината за верижната катастрофа на "Хемус", каза началникът на отдел "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски. Той отбеляза също, че в района на тунела няма видеокамери. По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

"Как оживяхме, само ние знаем. Видяхме смъртта отпред. Натискахме спирачки, но колата не спираше. Около час и половина-два останахме в тунела след катастрофата", разказа пред bTV 36-годишната Мария Христова. Жената се връщала за 10-дневна почивка от Италия, където работи. Пътувала за Враца заедно със съпруга си, който също е ранен."Нещо беше разлято на пътя. Натискахме спирачки, но колите не спираха. Едно момче пред нас беше затиснато в камион и крещеше за помощ, не знам дали е оживяло", разказва жената. Тя, съпругът й, 9-годишното момиченце и още една жена са първите пострадали, които са били извадени от смачканите коли в тунела. Според Мария обаче, екипите на Спешна помощ

са успели да стигнат до ранените близо час-час и половина след ударите

"Дойдоха хората, обаче не можаха да влязат вътре. Трябваше да се изместят всички коли от тунела", казва пострадалата. Жената е категорична, че съпругът й е шофирал с 60 км/ч, но въпреки ниската скорост колата не е спряла. "Когато влязохме в тунела, видяхме как отпред всички коли се блъскат. Колата ни се хлъзна. Мъжът ми удари спирачка, обаче колата не спря. Ударихме се в стените на тунела два или три пъти, накрая "спряхме" в един ТИР. Слязохме от колата и се залепихме към стената, за да се спасим. Как оживяхме, само ние си знаем", допълва Христова. Млад мъж й помага да извадят съпруга й под камиона. "Мъжът ми пищеше за помощ. Ако не беше това младо момче, не знам как щях да си го отпиша. Нещо ужасно. Друго не мога да ви кажа", казва през сълзи пострадалата. През изминалата нощ Мария не е могла да мигне. Цяла нощ е чувала писъците на хората.

Няколко от пострадалите също разказаха, че по настилката е имало разлято гориво, затова колите не са могли да спрат. В четвъртък обаче главният секретар на МВР Георги Костов заяви категорично, че причина за инцидента е несъобразена скорост и липса на дистанция, а горивото било разлято при ударите. "Аз бях на мястото след инцидента и там действително имаше разлети множество течности, но това е от всички катастрофирали автомобили. Дали преди катастрофата е имало разлята течност, предстои да го доказват колегите, които водят разследването", каза комисар Бойко Рановски, началник на "Пътна полиция". "След като става едно пътнотранспортно произшествие на изхода на тунел "Витиня", останалите превозни средства, движещи се зад тези автомобили,

не успяват да спрат и се случва това

което видяхме всички", посочи комисар Рановски. По думите му, със своите 1100 метра този тунел е най-дългият в България. "Тунелът не е с прав участък, а има две криви - лява и дясна. В самия тунел има и спускане. Движението в него с несъобразена скорост крие много рисковe, дори и да няма други превозни средства", коментира той.
Днес Окръжна прокуратура - София образува досъдебно производство за причиняване на смърт и телесни повреди на повече от едно лице вследствие на нарушаване правилата за движение по пътищата, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. По случая работят 10 разследващи полицаи под ръководството на двама наблюдаващи прокурори от Окръжна прокуратура - София.
Към момента са разпитани 40 свидетели, сред които и чужди граждани. Разпитите продължават. Извършен е оглед на местопроизшествието. Назначена е авто-техническа експертиза, която

ще установи механизма на извършване на престъплението

Аутопсиите на загиналите лица са приключили. До понеделник ще бъдат изготвени 3 съдебномедицински експертизи за установяване причините за смъртта на тримата загинали. Предстои да бъдат назначени 14 съдебномедицински експертизи по писмени данни на всички останали пострадали от престъплението лица. Извършват се огледи на всички участвали в катастрофата автомобили.

Петима пострадали са настанени в болница "Св. Анна", сред тях има и бременна жена. Тя е в стабилно състояние, но ще остане под наблюдение още няколко дни. Двама са в по-тежко състояние - мъж с черепно-мозъчна травма и фрактура на крайник, и друг с гръбначно-мозъчна травма. Предстоят им операции. Петима, сред които и едно дете, остават в болница "Пирогов", съобщиха от лечебното заведение. Всички са в стабилно състояние, предстоят им нови изследвания. В "София Мед" се лекуват двама пострадали, които също са без опасност за живота. Днес здравният министър Петър Москов изрази благодарност с отворено писмо към екипите, участвали в спасителната акция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай