Стартира обновление и модернизация на 10 старчески домове

Увеличението на пенсиите от 1 октомври ще засегне 800 000 души, обяви Бисер Петков

Стартира обновление и модернизация на 10 старчески домове | StandartNews.com

Активно работим за подготовка на план за действие по прилагане на Националната стратегия за дългосрочна грижа, който ще бъде приет от Министерски съвет до края на тази година, обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков във Велико Търново.

Един от акцентите, който смятаме да поставим в този план, е по отношение на хората с психични разтройства, умствена изостаналост, деменция, които не са малко и за които предоставяните в момента услуги са недостатъчни. Индикатор за това е големият брой чакащи за тези услуги, заяви Петков, цитиран от "Фокус".

Министърът отбеляза, че основно в този план се предвижда започване на процеса на деинституционализация на дългосрочната грижа за възрастните хора с постепенно преминаване към социални услуги в общността и съпътстващи услуги с цел създаване на условия за независим и достоен живот на тези наши сънародници. "В първия план за действие, който ще обхваща периода до 2021 г., се предвижда финансиране за промяна в около 10 институции за такива лица, осигурено основно по ОП "Региони в растеж". Амбицията ни е да осигурим едно разноообразие от социални услуги - качествени, достъпни", обясни социалният министър.

Ще се работи и за подобряване на услугите в домашна среда.  "Това, което за първи път ще направим, е да осигурим устойчиво финансиране на тези услуги от бюджета на страната. Досега финансирането ставаше по различни програми и схеми, което беше свързано с известни неудобства и несигурност за лицата, които ги ползват", обяви той. Петков разкри, че в момента над 26 000 възрастни лица и работят с 16 000 лични асистенти и домашни помощници.

Предприехме действия да осигурим финансиране на услугите, свързани с грижа в домашна среда за възрастните хора с увреждания, като се решение на правителството бяха осигурени от бюджета на МТСП 15,7 млн. лв. за продължаване на договорите с общините по схемата "Независим живот" за финансиране на услугите "Личен асистент", "Домашен помощник", "Социален асистент", които осъществяват грижа за тези хора в домашна среда, обяви Петков.

С увеличението на минималните пенсии за трудова дейност от 1 октомври 2017 г. правителството прави решителна крачка към намаляване на бедността, категоричен бе министърът.

Заедно с това нарастване, всички други пенсии за трудова дейност - инвалидни, наследствени, също ще се увеличат и това ще се усети от над 800 000 български пенсионери, обясни министърът. "Около 450 000 от тях ще получат второто увеличение основно в размер от приблизително 20 лв. На около 350 000 души, които в момента получават пенсия за осигурителен стаж и възраст в диапазона 180-200 лв., пенсията има ще бъде приравнена на 200 лв.", каза още Петков.

Над 2000 майки са се възползвали от възможността да се върнат по-рано на работа и да получават половината от обезщетението за бременност и раждане. Има интерес към тази възможност, разкри министърът.

 Имаме намерение и с подготвения закон за Държавно обществено осигуряване и промените, които съпътстващо ще бъда предложени в Кодекса за социално осигуряване, да продължим да развиваме тази политика на стимулираме на връщане на работа и да избегнем деквалификацията, която се получава вследствие използването на всички видове регламентирани отпуски за бременност, раждане и отглеждане на дете, заяви Бисер Петков.

Ще предложим изравняване на режимите на биологичните родители и на осиновителите по отношение на отпуските и получаването на обезщетения. Този въпрос е болезнен, така че работим и ще предложим на Народното събрание текстове, с които считаме, че ще бъдат избегнати тези неравнопоставености, които в момента има в законодателството, завърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай