Търсачът на Светия Граал замръзва в Алпите

Търсачът на Светия Граал замръзва в Алпите | StandartNews.com

Проф. дин Николай Овчаров

Малцина знаят, че зад изиграния от Харисън Форд образ на Индиана Джоунс стои истински прототип. Той обаче не е американец, а немец и то - нацист, оберщурмфюрер от СС. Името му е Ото Ран. Нито сценаристът на филмовата поредица Джордж Лукас, нито режисьорът Стивън Спилбърг си признават някога, но запознатите са сигурни в това.

Ото Вилхелм Ран е роден на 18 февруари 1904 г. Още при завършването на гимназията "Ландграф Людвиг" в Хесен показва влечение към историята на еретическото учение на катарите. От 1922 до 1926 г. следва в престижните университети на Хесен, Хайделберг и Фрайбург, където специализира право, немска история и философия. Животът на Ран се променя след 1928 г., когато започва да пътешества във Франция, Испания, Италия и Швейцария. В Париж се запознава с идеите на спиритизма, а после заминава на юг в тайнствения Лангедок.

Именно тук, край развалините на замъка Монсегюр, през ХIII в. се разиграва една голяма човешка драма. Тя е последната крепост на катарите, паднала след дълга обсада на северните кръстоносци на 16 март 1244 г. Това еретическо учение е пренесено в Южна Франция през ХII в. от българските богомили и намира там благоприятна почва. Смята се, че

катарите са били пазители на Светия Граал -

съхранената от Йосиф Ариматейски чаша, с която Христос пие на Тайната вечеря.

Ото Ран намира в Пиренеите много съмишленици. Те доброволно го водят по всички места, свързани с катарите. Заедно с местния ерудит Антонин Гадал дой прониква в руините на Монсегюр. Французинът пък е обладан от друга натрапчива идея - да намери "катарската Библия" - апокрифното Евангелие на Йоан. Той показва на германеца пещерите Сабарта и Ломбривес. Според легендата точно по тези места еретиците укриват най-ценните си реликви, преследвани от монасите доминиканци. Из пещерите двамата откриват странни рисунки и ги свързват с катарите. В действителност те са оставени доста по-късно от представители на Ордена на розенкройцерите, които също са водени от идеята за Светия Граал.

От тези обхождания се появява първата книга на Ран - "Кръстоносният поход срещу Граала". Тъй като не е професионален учен, германецът тенденциозно подбира документите, поддържащи вижданията му. Не е доказана връзката на откритите графити с тайнствени подземни обрeди на еретиците. Той избягва и такива важни въпроси като отношенията на еврейската община в Лангедок с катарите. В края на краищата Ран поставя катарската история в служба на идеята за "индогерманците" - връх в духовното и физическо развитие на човечеството.

Тези схващания привличат вниманието на лидерите на страшната "кафява чума" - националсоциализма. През 1932 г. Ото Ран е обвинен в шпионаж и е изгонен от Франция. От 1933 г. е в Берлин и развива теорията за катарите като

расово арийско движение срещу юдеохристиянството

За него научава самият шеф на СС - Хайнрих Химлер. Есесовецът е още по-обсебен от идеята за Граала и дори е приготвил постамент за него в замъка Вевелсбург във Вестфалия. Срещата на двамата завършва с предложение към Ран да влезе в редовете на СС.

Според някои източници той се оправдава пред приятел: "Какво да направя, човек трябва да яде!" По-скоро обаче се възползва от възможностите, които всесилната организация му осигурява. На първо време е сътрудник на Карл Вилигут в Управлението по въпросите на расата и населението. После е преместен в прочутата служба Аненербе, чиято цел е да докаже превъзходството на немската раса над останалите чрез антропологически, исторически и археологически изследвания. Започнал като обикновен унтершарфюрер, Ран бързо се издига до оберщурмфюрер. Извършва няколко експедиции в районите на Хесен, Вестервалд и Бавария. През лятото на 1937 г. е изпратен чак в далечна Исландия. На път за там Ран спира в Шотландия и посещава забележителния Трон на крал Артур - хълм край Единбург. Предполага се, че на северния остров пратениците на Химлер търсят следи от Ултим Туле, митичен родоначалник на нордическата раса.

Залегналите в първата книга идеи за катарите германецът доразвива във втората си книга - "Тронът на Луцифер". Както личи от името, и тя има повече популярен характер, отколкото да стъпи на научни истини. Започнал своята изследователска дейност от легенди и догадки, Ото Ран в един момент сам се превръща в загадка. Постъпките от последния етап на живота му са крайно противоречиви и често будят недоумение.

През 1937 г. той изпада в немилост и за дисциплинарно наказание е изпратен като офицер от СС първо в концлагера Бухенвалд, а после - в Дахау. Причините остават неясни, но е сигурно,

че Ран е бил хомосексуалист,

а може би в рода му е имало и еврейска нишка. Така или иначе, в края на 1938 г. германецът подава рапорт за уволнение от СС, който е приет.

И тук започва най-интересната част от живота на Ото Ран. На 13 март 1939 г. той се отправя към селището Куфщайн в Алпите. Там се изкачва сам в планинския масив Вилден-Кайзер. След като не се завръща няколко дни, започват неговото търсене. Намират го седнал и замръзнал на склона, като на лицето му е запечатана мирна усмивка. Версиите за смъртта му са различни, но преобладава тази, че е извършил ритуално самоубийство в традициите на катарите.

Влюбен е в немската култура

Още като студент по право през 1929 г. той се увлича от немските поети трубадури на средновековието. Най-много го привлича духовната ерес на минезингерите и преди всичко - тяхната неоезическа митология. Негов кумир е Волфрам фон Ешенбах и прочутата му творба "Парсифал". Впрочем освен с история и археология, Ран се занимава и с писане на поезия.

Смисълът на Божията чаша

Във филмите за Индиана Джоунс добре е показано, че търсенето от нацистите на Христовата чаша съвсем не е самоцелно. Дори самият Хитлер е вярвал, че намирането му може да обърне развитието на войната. В този смисъл важна роля играят вижданията на Ран за Граала като универсален символ на властта. А именно от такова нещо се нуждае нацизмът и лично Фюрерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай