Валидираха юбилейна пощенска марка „140 години Българска армия“

Валидираха юбилейна пощенска марка „140 години Българска армия“ | StandartNews.com

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски, както и други официални лица, валидираха официално юбилейна пощенска марка, посветена на 140-ата годишнина от създаването на Българската армия, на церемония в Информационния център на МО.

Освен военните тържества валидирането на тази марка на практика увековечава годишнината, ще остане за поколенията, каза Красимир Каракачанов. Той изрази благодарност на автора на марката - д-р Александър Въчков, определяйки филателното издание като знак на уважение към кръглата годишнина от създаването на армията ни.

Председателят на Съюза на българските филателисти Спас Панчев напомни, че днес се отбелязват също 80 години от създаването на филателния съюз. Поводът е троен, защото днес е годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, добави Красимир Каракачанов.

Д-р Александър Въчков е художник и изследовател на родната военна история. Новата марка представя връзката между минало и настояще, като авторът съчетава архивното внушение на черно-бялата рисунка с ярките тонове на съвремието. Представените в детайли униформи и въоръжение на изобразените войници дават исторически правдива представа за отминалите времена. Като своеобразна визия за бъдещето присъства и съвременният войнишки образ, представен с най-новата полева униформа на Българската армия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай