Възстановяват кулата и конюшнята на Кастрици

Възстановяват кулата и конюшнята на Кастрици | StandartNews.com

Варна. Единственият запазен у нас според експерти град от Средновековието - Кастрици, ще бъде възстановен и консервиран не само материално, но и с неговия дух и атмосфера. Вече е започнала реставрацията с европейски средства за над 200 000 лева, научи "Стандарт".

Средствата са по мегапроекта за 5 млн. евро за ремонта на двореца в правителствената резиденция "Евксиноград", на чиято територия са уникалните археологически разкопки на "Кастрици". След реставрирането на крепостта туристите ще могат да се докоснат до живота на хората, живели тук през XIII - XIV век.

Ще бъде възстановена голямата правоъгълна многоетажна кула - донжон, църквата зад нея, жилищният квартал с автентичния калдъръм по улиците, наземните каменни къщи с детелина по стените. Освен голямата кула има още четири. Проектът предвижда някогашната царска конюшня - щала, да се ремонтира, преобрази и да стане музей на всички ценни находки от Кастрици. В момента усилено вървят разкопките на археолозите под ръководството на проф. Валентин Плетньов, шеф на РИМ - Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай