Зърнен бос вмириса Карнобат на WC

Зърнен бос вмириса Карнобат на WC | StandartNews.com

Нелегален завод за птичи тор 4 месеца обгазява града

Общинари, полиция и РИОСВ не могат да се преборят с Бумбала

Ако скоро не сте посещавали Карнобат и не сте запознати с новия аромат в града, ще останете неприятно изненадани. Очаква ви неповторимо преживяване в стил "сървайвър". Задължително трябва да си носите противогаз, ако не искате да получите припадък от ударна доза миризма на натурален... птичи тор. Четвърти месец хората тук живеят в истински кошмар, от който няма спасение.

Смрад и миризми на птичи тор задушават Карнобат. Непоносимата воня на фекалии тормози града от край до край. Удря фронтално в носа още при табелата на входа на града. От месеци наред местните жители са принудени да дишат зловонните аромати, които се разнасят денонощно. Положението става нетърпимо в юлските жеги, когато фекалните изпарения буквално предизвикват задавяне. Усещането трудно може да се разкаже с думи. Наш екип лично се убеди на място какъв ад са принудени да търпят карнобатлии. Зловонните миризми са пропили къщите до една, просмукват се и в най-луксозните заведения. Затворените врати и прозорци не спират фекалния аромат, който се стеле на талази.

"Нещо мирише много лошо, да нямате спукана тръба от канализацията", с притеснение питат група англичани, седнали на маса в едно от лъскавите кафенета в центъра. "Не, няма повреда, канализацията е наред. Мирише от една частна фирма", конфузно обяснява барманът и няколко пъти се извинява за неудобството, почервенял от срам. Клиентите

скоропостижно отказват поръчаните сандвичи

и на свой ред се извиняват, че им се е отяло. Подобни сцени се разиграват всеки ден в Карнобат.

Всъщност фекалните миризми идват от завод за преработка на птичи тор, който се намира на входа на Карнобат. Халетата са вдигнати в огромния двор на бившето Държавно земеделско стопанство, което сега е собственост на частната фирма "Агрошанс Комерс" ЕООД. Компанията е собственост на местния зърнопроизводител Минчо Гроздев, по-известен тук с прякора Бумбала. Той е един от най-богатите бизнесмени в региона. Обработва близо 90 000 дка земи, от които 30 000 собствени, а останалите е взел под аренда. Произвежда предимно пшеница, слънчоглед и ечемик. Доскоро използвал базата на ДЗС-то, за да суши и складира зърното. В един момент обаче решил да разшири бизнеса си и вдигнал там завод за преработка на птичи тор. Съгражданите му разбрали какво е намислил едва след като усетили за първи път задушаващата миризма. Това станало през април. Оттогава заживели във фекален кошмар. Производствените инсталации са изтипосани на хвърлей място от първите къщи. Вонята се разнася денонощно над града, но положението

става нетърпимо, щом задуха от изток

Ужасът не спира дори и през нощта, защото машините бълват тор на смени. "Тук вече не се живее. Не смеем да отворим прозорците и вратите си, но нищо не помага. По-младите бягат панически към Бургас и столицата. Продават каквото могат и тръгват. Никой не смее да се опълчи на Бумбала, защото го знаем, че е агресивен. А пък и много пари има, много влияние. С него не можем да се преборим", жалват се карнобатлии.

Най-скандалното в случая е, че заводът за тор е абсолютно незаконен. На хартия и пред закона такова нещо в Карнобат няма. Цеховете и инсталациите са вдигнати нелегално, без никакви разрешителни. "В общината няма представени никакви документи, нито ние сме издавали такива. За да работи едно такова производство, са необходими, първо - архитектурен план на сградата, второ - технически проект, съгласуване с РЗИ, разрешително от РИОСВ и други. Тази документация липсва. В общинската администрация единствено бе представено инвестиционно намерение за изграждане на инсталация за преработка на птичи тор и нищо друго. То бе входирано от "Агрошанс Комерс" на 8 юли тази година", съобщиха от община Карнобат. Местните власти обаче категорично не са съгласни с т.нар. намерение, защото де юре то може и да е "намерение", но де факто си е готово производство, макар и незаконно. Ден по-рано в общината е постъпила и молба за промяна на ПУП-а с искане да бъде сменено предназначението на обекта в цех за птичи тор. Общинарите в Карнобат вече са дали отрицателно становище до РИОСВ по въпроса. Основните им възражения са, че така представеното инвестиционно намерение не е пълно и не е доказано, че производството ще е безвредно. Местните медици пък предупреждават, че то със сигурност е опасно за здравето на хората, тъй като при преработката на тор се отделя огромно количество азотни пари. Подобен вид инсталации трябва да са далеч от населените места и да имат специална технологии, които да неутрализират вредните вещества, смятат експертите. Хората в Карнобат пък се тревожат повече, че в имота на "Агрошанс Комерс" има само един кантар, на който един след друг се теглят камиони, натоварени с птичи тор, и такива с пшеница. "Виждаме как всеки ден

през кантара минават фекалии, а после и жито

Това е много опасно, може всеки момент да пламне някоя страшна зараза. Подозираме, че в непосредствена близост до инсталациите, които произвеждат тор, се суши и съхранява жито", притеснени споделят карнобатлии. Дали опасенията им са основателни, никой не може да каже, защото огромното стопанство на "Агрошанс Комерс" е непристъпно. Бариери и работници са завардили всички входове, така че и пиле не може да прехвръкне.

Потърсен за коментар, собственикът на незаконната инсталация Минчо Гроздев категорично отрече да произвежда тор. "Това са пълни измислици! Никакъв завод за тор не съм построил. Завод няма, имам само инвестиционно намерение, което съм представил в общината. Елате в Карнобат и ако откриете завод за тор - пишете! Това са инсинуации от мой конкурент", отсече Минчо Гроздев, убеден, че казва истината, защото по документи завод наистина няма.

На друго мнение обаче са инспекторите от РЗИ и РИОСВ, които въпреки "несъществуващия цех" все пак са успели да го проверят тези дни с помощта на "Икономическа полиция". Собственикът Минчо Гроздев реагирал остро и показал на инспекторите, че никак не са добре дошли. След като униформените му обяснили, че проверка ще има, зърненият бос оказал съдействие. Комисията установила на място, че в стопанството на "Агрошанс Комерс" е изградена инсталация за утилизация на свеж птичи тор и превръщането в органичен тор, която в момента на проверката е работела. "От комина на инсталацията е излизал лек бял дим. В халето до инсталацията е имало купчини с готова продукция. След пристигането на експертите инсталацията е спряна. Усетена е неприятна специфична миризма на торов отпад на площадката както от самата инсталация, така и от откритите площи с торов отпад. Във връзка с констатациите от проверката е издадена Заповед № РД-118/28.07.2015 г. за прилагане на принудителна административна мярка от РИОСВ -Бургас за спиране на инсталацията за утилизация на свеж птичи тор и превръщането му в органичен тор, собственост на "Агрошанс Комерс" ЕООД и пломбирането й. За нарушение на Закона за опазване на околната среда управителят на фирмата е поканен за съставяне на акт за установеното административно нарушение", заяви шефът на РИОСВ Бургас Таня Манолова. От два дни незаконното производство е окончателно спряно, но само по документи. Реално инсталациите продължават да бълват миризлив тор и да обгазяват Карнобат. Местните хора не спират да се жалват. В отчаянието си

звънили даже и на спешния телефон 112

с молба някой да ги отърве от фекалната смрад, която продължава четири месеца. "Не знаем вече към кого да се обърнем. Един човек гази закона с ботуши и прави каквото си иска - произвежда незаконно тор, тероризира цял град и никой не може или не иска да го спре", казват с гняв хората.

"Гроздев мисли, че градът му е дарен от баща му и си прави каквото си иска. Общинските съветници се събраха, казаха, че така не може. Общината също не е съгласна, но човекът си произвежда и очевидно никой не е в състояние да го спре. Дори и вчера миришеше на лайна", коментира Стефан Райнов, който е координатор на ПФ в града.

Производството е незаконно
Георги Димитров, кмет на Карнобат

От няколко месеца в Карнобат действително работи завод за преработка на птичи тор. Той категорично е незаконен, за него няма никакви документи и разрешителни. Ситуацията е тревожна и много неприятна, не само защото се случва нещо извън закона, но и защото самото производство притеснява всички местни жители. Неприятната миризма създава меко казано дискомфорт на хората, а вероятно е опасна и за здравето. Поне няма никакви доказателства за противното. Не съм видял документ от отговорни институции като РИОСВ и РЗИ, че това производство не представлява опасност за хората и околната среда. Като кмет на града правя всичко възможно, за да защитя обществения интерес. Ще продължа да се боря с всички правомощия които имам, това незаконно производство да бъде преустановено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай