Защитават работниците при фалит на фирмата

Защитават работниците при фалит на фирмата | StandartNews.com

Работниците ще имат възможност да започнат сами процедурата по несъстоятелност за да си гарантират получаване на заплатите при евентуален фалит на работодателя. Това предвиждат промени н Търговския закон, които влизат за обсъждане в парламента. Предложението е на БСП, но управляващите се съгласиха да го пуснат преимуществено за обсъждане, което предполага, че може и да го подкрепят. Червеният депутат Крум Зарков обоснова искането за вкарване на промените със съществуващата сега възможност недобросъвестен работодател да прехвърли своите дялове или фирма на трето лице, което е очевидно неплатежоспособно и по този начин да ощети и работниците си.

Междувременно стана ясно, че разрешените плащания в брой остават до 10 000 лева и се и отстъпката, ако декларацията се внесе електронно. Това стана с окончателното приемане на промените в Закона за данък върху добавената стойност. Срещу намаляването на лимита на кеша до 5000 лв. се обявиха БСП, ДПС и "Воля" и "Обединените патриоти".

Намаляването на кеша бе стъпка срещу сивата икономика, припомни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Красимир Янков от левицата обаче контрира, че ако това се приеме, разплащанията над 5000 лева ще минат през банковата система и ще бъдат таксувани, така че на практика се повишава данъчната тежест за хората. Павел Шопов бе най-цветист, който изрази възмущението си от по-ниския лимит на разплащания с репликата: Целта е, ако може през банките, и семки да си купуваме.

Депутатите се отказаха и от първоначалното предложение годишна данъчна декларация да се подава само по електронен път с аргумента, че това ще засегне негативно над 250 хиляди души.

Ако годишната данъчна декларация бъде подадена до 31 януари на следващата година по електронен път, лицата ще ползват отстъпка 5 на сто върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Първоначалното предложение не предвиждаше отстъпка. Условието е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и данъкът за довнасяне да е внесен в срок до 31 януари, записаха още депутатите в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Отпадна предложението отстъпката да е до 1000 лева, защото Менда Стоянова изнесе данни, чеза миналата година 97.5% от лицата, ползвали отстъпка, тя е била до 500 лева. Едва 2.5% от хората са ползвали отстъпка до 1000 лева.
Предприятията - платци на доходи, подават декларация за дължимите данъци само по електронен път, ако задължението за подаване на декларацията възниква след 31 декември 2017 г., записаха в закона още депутатите.
С приетите на второ четене промени златните монети се квалифицират като инвестиционно злато, ако отговарят на определени условия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай