Земеделският министър: В две стада има констатирана положителна проба на чума

Кадър: БНТ

Земеделският министър: В две стада има констатирана положителна проба на чума | StandartNews.com

Две са стадата, в които има констатирана положителна проба - едното е на баба Дора, в самото населено място има положителна проба и в Болярово има едно стадо. Това каза земеделският министър Румен Порожанов на брифинг в МВР тази сутрин.

Трябваше да пристъпим към евтаназията, но ще я отложим за кратко и междувременно цялата дезинфекция на населеното място с присъствието на екипи, които да правят тази дезинфекция на входа ще е под засилен контрол, каза още той.

Всички проби са качени на сайта на "Агенцията по безопасност на храните".

Всяка заповед на изпълнителния директор е на база на протоколите с положителни проби. Имаме още много проби, от които очакваме резултати. Надяваме се да бъде овладяна ситуацията в районите, в които е констатирана чума и ни притеснява ситуацията, която се нагнетява, отбеляза още земеделският министър.

Ще поискаме изслушване в парламента, за да получим препотвърждение на правилността на нашите действия, каза вътрешният министър Валентин Радев.

Няма как спасявайки държавата от такова зло, като чумата по животните, ние да не получаваме доверието на всички политически сили. Това е работа срещу националната сигурност. Така ние го разбираме, отбеляза още Радев.

Вътрешният министър препоръча на всички, които са в засегнатия района и мислят, че помагат, да се допитат до местния координационен щаб в Болярово. Ако могат да напуснат, да го направят и нека тези, които не са оттам, да не идват. Той открои, че трябва да се ограничи движението, за да се справим с проблема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай