130 млн. лв. трябват за мостове, естакади и виадукти в лошо състояние

130 млн. лв. трябват за мостове, естакади и виадукти в лошо състояние | StandartNews.com

130 млн. лева са необходими за мостове, естакади и виадукти в лошо състояние. Някои от тях не са ремонтирани от няколко десетилетия. Това съобщи край Провадия министър-председателят Бойко Борисов.

„Отдавна сме направили проверка на мостовете. Разпоредих финансиране и незабавно строителство да не се чака програмата, за да не се стига до инциденти като в Италия. Защото 7 сме направили, 5 се правят. Затова са тук министрите Горанов и Нанков и ще се съвещаваме, така че още следващата седмица да вкараме всички тези места, които не са ремонтирани от 40 - 45 години", каза още премиерът. „Празнодумците говорят всеки ден, но не са сложили една лопата бетон да ги стабилизират. Имаше проблемни участъци на „Тракия", но всички опасни места сме направили, за да не създаваме паника. Но има други в лошо състояние", добави Борисов.

Проверките на пътните мостове и съоръжения сме ги направили отдавна, разпоредих финансиране и незабавно строителство, за да не се чака, коментира в отговор на въпрос премиерът. По думите му седем съоръжения са направени, пет се правят в момента, но има още няколко. Той посочи, че има решение и още следващата седмица на всички съоръжения в лошо състояние ще се вкара техника за ремонт. Борисов обясни, че се работи в основите на колоните на мостовете, прави се всичко необходимо, което не е правено от 40 години.

Ще намерим начин да ги финансираме, независимо колко пари са необходими, защото когато стане трагедия, вече е късно, смята премиерът. В отговор на въпрос трябва ли да се притесняват хората, Борисов каза, че е трябвало да се притесняваме и преди 20 години, но понеже никой не се е притеснявал, всичко идва при неговото правителство. Премиерът каза, че не помни досега някой да е правил ремонти на мостовете, естакадите и акведуктите.

Регионалният министър Николай Нанков допълни, че планова поддръжка на съоръженията се прави и те се поддържат в добро експлоатационно състояние. Той каза, че остават още 17 обекта в недобро експлоатационно състояние, които ще бъдат отремонтирани спешно. По думите му до понеделник ще бъде даден финансовият план и разчет за това. За тези 17 съоръжения в тежко състояние по магистралите ще са необходими около 130 милиона лева по проекти.

Досега в ремонти на мостови съоръжения в тежко състояние са инвестирани над 108 милиона лева. В отговор на въпрос за ремонта на Аспарухов мост министърът потвърди, че той ще бъде отложен, защото съоръжението не е в критично състояние.

Също в отговор на въпрос министърът каза, че Дунав мост при Русе не е включен в тези съоръжения, но той в момента не е в тежко експлоатационно състояние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай