8 млн. лв. за туризма може да бъдат загубени

8 млн. лв. за туризма може да бъдат загубени | StandartNews.com

София. Около 8 милиона лева европейски средства, предназначени за туризма ни, може да бъдат загубени, ако не бъдат предприети спешни мерки, съобщи пред bTV министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя обясни, че става въпрос за общо около 20 милиона лева по оперативна програма „Регионално развитие", които трябва да бъдат усвоени до края на 2015 година.

Средствата са за реклама на българския туризъм на международните борси и рекламата на България като туристическа дестинация по чужди телевизии. По думите й има проблем именно с договорите с паневропейските телевизионни канали, по които страната ни се рекламира, както и с участието на международните туристически борси.

Министърът на туризма каза, че в момента европарите за туризма са спрени, а проекти са забавени с повече от осем месеца, но вече се предприети мерки в тази посока.

Тя заяви, че води разговори с управляващия орган в Брюксел, за да се спаси и малкото, което може да се спаси.

„Опитваме се да структурираме спешен план за действие, за да минимализираме загубите", отбеляза министърът.

Ангелкова обясни, че екипът ѝ продължава да ревизира всички проекти, по които министерството участва, особено по европрограмите. По думите ѝ положението в сектора не е добро.

„Оказва се, че липсва визия какъв е родният туристически продукт, няма регистър на туристическите обекти, не знаем чия собственост са, къде са, няма и визия за национална реклама", подчерта Ангелкова и допълни, че липсата на лого и бранд е доказателство за това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай