АБВ ще гласува против прехвърлянето от капиталовите фондове в НОИ

АБВ ще гласува против прехвърлянето от капиталовите фондове в НОИ | StandartNews.com

София. Председателят на АБВ Георги Първанов заяви в ефира на Нова телевизия, че "няма да подкрепим в парламента възможността за прехвърляне от капиталовите фондове в НОИ. АБВ ще гласува "против" по няколко причини."

"Първата причина е, че ние сме удивени от начина, по който се случва всичко това. Ивайло Калфин се опитва да инициира пенсионната реформа вече седмици наред. Обсъжда се възрастта за пенсиониране, той имаше конкретен план какво да се прави с отделните категории работници, инвалидните пенсии и т.н. Всичко това беше отложено, може би справедливо, след 3 месеца, за да има време за дебат. Този въпрос се слага на масата и от нас се иска да го решим за броени часове", заяви президентът в периода 2002 – 2012 година.

Първанов разкри, че Ивайло Калфин е бил поканен след срещата му със синдикатите, на друга среща с ръководството на ГЕРБ и синдикатите, на която му е бил представен готовият вече меморандум. "Стои въпросът защо през главата на социалния министър се решават тези въпроси. Внимателно слушам и споделям това, което казват реформаторите. Това, че някой е бил поканен на среща не означава, че политическата позиция е гарантирана", посочи председателят на АБВ.

"Няма никакво обяснение защо се бърза толкова, освен това да се запълни една дупка в НОИ, но този ход, тази трансформация не решава проблемите. Не се решават въпросите с криминалното неплащане на осигуровките или с инвалидните пенсии. Харчим едни пари, изсипваме ги като "вода в пясъка" и след 3 месеца ще се окажем в същото положение", каза още той.

"Ние имаме дълбоко съдържателни несъгласия или съмнения. Този ход не решава нито един от проблемите в пенсионната система", допълни Георги Първанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай