България без нови лагери за бежанци (ОБЗОР)

България без нови лагери за бежанци (ОБЗОР) | StandartNews.com

Сигурността на европейските граници и бежанската криза обсъдиха премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск в "Евксиноград" . България не планира да изгражда повече бежански центрове, категоричен беше министър-председателят.

ЕС засилва сътрудничеството с Турция, за да се справи с кризата

Сирия да стане буферна зона за мигрантите, настоя премиерът Борисов пред Доналд Туск

България няма да изгражда нови бежански лагери. Буферна зона за източните мигранти трябва да се създаде в Сирия. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след срещата му с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в "Евксиноград". На нея двамата лидери обсъдиха проблемите с бежанската криза, сигурността на европейските граници и енергетиката.
България не планира да изгражда повече бежански центрове, категорично заяви Борисов във Варна. Той използва момента, когато е заедно с Туск, за да обясни и какво точно е казал на заседанието на европейските лидери преди няколко седмици. Тогава за кратко се появи недоразумението, че страната ни е готова да стане бежански център срещу съответното финансиране от ЕС.

"По време на Европейския съвет запознах колегите със ситуацията, Доналд Туск ми е свидетел, че същия ден пристигна писмо от турския премиер, че 40 000 са дошли в Одрин", каза Борисов. Той допълни, че тогава е обяснил, че страната ни я грози огромен бежански натиск, защото 300 000 души чакат в Истанбул според официално писмо на турския премиер. "Попитах колегите - ние сме потенциално застрашени и искам да чуя вашето мнение. Ако се случи това, разполагам ли с вашата солидарност като Гърция, Италия, Австрия и Унгария. Отговорът беше "Да", припомни Борисов.

Премиерът подкрепи за пореден път и турското искане да се създаде буферна зона за бежанците в Сирия. "България подкрепя и държи да се направи тази зона, защото е хубаво тези хора да бъдат държани близо до родните си места", заяви Борисов.

"Необходимо е дебатът да се пренасочи от това как да се справим със симптомите към това как да се справим с основните причини за кризата", коментира в отговор Туск. Според него вече има общо виждане на държавните и правителствени ръководители на ЕС за възстановяването на контрола по външните граници на съюза. "Това е основна задача и безспорно условие за ефективна хуманитарна и ефикасна политика в областта на миграцията", обясни Туск. Той съобщи, че Европейският съвет ще заседава отново следващата седмица по темата за бежанците. Основната цел на срещата ще бъде обзорът на направеното до момента и набелязването на насоки за бъдещата работа. Една от тях ще включва и засилване на сътрудничеството с Турция, каза Туск. В този контекст той окачестви като положителен сигнал предложението за създаване на национално правителство на единството в Либия. "Аз насърчавам всички страни и партии да не пропускат този шанс, защото Либия разполага с прекалено малки възможности за постигане на траен мир", обобщи европейският лидер.

Евролидерът ни хвали за границите

България е най-добрият пример за охрана на границите за останалите държави членки. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след среща с премиера Бойко Борисов във Варна.

"Ние много добре разбираме колко много ресурси използвате, за да защитите турските и гръцките граници. Това е ясно доказателство, че страната е готова за Шенгенското пространство", отбеляза Туск. Според него България заслужава похвала за участието си в операциите на Фронтекс в други държави членки. "Това е още доказателство за вашата ангажираност към европейската солидарност", добави Туск. Той заяви, че при нужда страната ни може да разчита на подкрепа от ЕС. "Ако възникнат допълнителни трудности, може да се разгледат възможности за предоставяне на подкрепа от страна на Европейския съюз под формата на финансова или друга помощ", увери председателят на Европейския съвет.

"Атака" иска отчет от Митов и Бойко

Изслушване в парламента на премиера Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов за нелегалните имигранти, поиска лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Според него минимум 150 000 мигранти от Турция застрашават страната ни. Някои осведомени от службите източници обаче смятат, че вълната ще е още по-голяма - 400 000 - 500 000 души, допълни Сидеров.
"Не искам да плаша, но искам да ударя камбаната и ако може да призова тези, които носят най-голямата отговорност - кабинетът, правителството, да направят това, което трябва", заяви председателят на "Атака". Той добави, че иска правителството да прилага закона. "Ако не може, то има хора, които могат да се справят. И с нелегалната имиграция, и с престъпността, породена от нея, и с цялата тази каша, създадена от всички предходни правителства, които безусловно слушаха Брюксел", каза още националистът.

Освободиха обвинения за камиона ковчег

32-годишният Цветан Цветанов от Лом, който бе обвинен за смъртта на 71 бежанци, беше освободен, съобщиха от окръжната прокуратура в Монтана. Мигрантите бяха открити на 27 август мъртви на магистрала в Австрия. Цветанов бе задържан с европейска заповед за арест, тъй като се считаше, че е шофирал камиона с мъртвите бежанци. Оказало се обаче, че той е бил в пилотната кола, която се е движила преди камиона ковчег. По тази причина европейската заповед за арест е оттеглена и той трябва да бъде освободен, допълниха от прокуратурата.

Задържаха наш каналджия в Унгария

Български каналджия задържаха властите в Унгария. 42-годишният нашенец е хванат на граничния пункт Рьоске с петима нелегални мигранти от Близкия изток, съобщи Фокус.
Той се опитал да заблуди митничарите, че вратите на буса са блокирали и не могат да се отворят. Проверка с рентген обаче открила скритите в задната част на автомобила четирима иракчани и сириец. Шофьорът е задържан и се очаква да бъде съден по бързата процедура.

Бавария плаши Меркел със съд заради бежанците

Мюнхен заплаши да затвори границата с Австрия

Правителството на германската провинция Бавария заплаши със съд канцлера Ангела Меркел, ако не успее да предприеме незабавни мерки за ограничаване на бежанския поток и огромния брой лица, търсещи убежище в страната. Това стана ясно на пресконференция в Мюнхен след среща на местния кабинет в Бавария. Германската провинция е основният вход, през който мигрантите, идващи през Балканите и Австрия, влизат в Германия. Вътрешният министър на провинцията Йоахим Херман коментира, че страната е "избутана до ръба на пропастта" заради масивното контролирано навлизане на мигранти. "Ние се съгласихме, че ако федералното правителство не предприеме скоро ефективни стъпки за ограничаване на бежанския поток към страната, Бавария си запазва правото да подаде жалба в Конституционния съд", каза Херман.

Баварският премиер Хорст Зеехофер също заяви, че подобна стъпка би трябвало да бъде взета предвид, ако се установи, че т.нар. регламент от Дъблин, според който имигрантите трябва да търсят убежище в първата страна в ЕС, в която са влезли, не е бил спазен. Той обвини канцлерката, че радушният прием на мигранти нарушава правата на германските провинции и заяви пред журналисти в Мюнхен, че въпросът може да бъде отнесен до федералния конституционен съд. Въпреки че са заедно в консервативния парламентарен блок, Зеехофер, който е лидер на германския Християн-социален съюз (ХСС), е в остър конфликт с канцлера Меркел по отношение на начините за справяне с бежанската криза. Така Ангела Меркел е изправена пред бунт от собствените й коалиционни партньори. Освен това Мюнхен предупреди, че сам ще вземе мерки, сред които и затваряне на границата с Австрия. Виена предупреди, че ще последват бунтове и хуманитарна катастрофа.

Изпратиха за Швеция първите мигранти по квоти

Деветнайсет търсещи убежище от Еритрея заминаха от Рим за Швеция в рамките на първия трансфер, организиран в ЕС с цел преразпределяне на десетките хиляди бежанци. С усмивки на лицата 19-те мъже и жени, пристигнали на остров Лампедуза, след като бяха спасени от корабокрушение край либийския бряг, отлетяха със самолет на италианската финансова и митническа полиция. Те бяха изпратени с ръкостискания от вътрешния министър Анджелино Алфано и Димитрис Аврамопулос, еврокомисар за миграцията, предаде АФП. Деветнайсетте еритрейци са първите от 160 000 търсещи убежище, които се очаква до две години да бъдат обхванати от безпрецедентната програма за преразпределение на пришълците в ЕС. В първия й етап Италия ще напуснат близо 15 000 души, а Гърция - над 50 000. ЕК заяви, че днешната група е само началото на процеса по квотното разселване на мигрантите в ЕС. Очаквайте вълни от разселени в следващите дни и седмици, призова на пресконференция говорителят на комисията Маргаритис Скинас. Същевременно Международната организация по миграция, цитирана от Ройтерс, съобщи, че e регистрирано увеличение на броя на бежанците, пристигащи на гръцките острови през последната седмица. По 7000 души пристигат всеки ден срещу 4500 в края на септември, което може да е свързано с влошаващото се време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай