България ще постави три ключови въпроса в Съвета на Европа

Интеграцията на Западните Балкани е изключително важна за нас, обяви министър Павлова

България ще постави три ключови въпроса в Съвета на Европа | StandartNews.com

Три ключови въпроса ще постави България по време на предстоящото председателство на Съвета на ЕС у нас, което започва на 1 януари 2018 г. Това разкри пред журналисти в Брюксел министърът на българското председателство Лиляна Павлова. В белгийската столица Павлова даде старт на организирано от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков обучение на служители от нашата държавна администрация във връзка с председателството. "Интеграцията на страните от Западните Балкани и европейската переспектива за тях е изключително важна тема за нас", подчерта министърът. Именно това е и една от трите теми, върху които ще се постави специален фокус. Втората тема е Черно море като част от Черноморското сътрудничество, а третата засяга кохезионната политика като бъдещето, за което ще говорим след 2020 г.

По време на председателството ни обаче България няма да засяга специфични само за страната ни теми, стана ясно от думите на Павлова. "Теми като Шенген и визов режим за България няма да бъдат във фокуса на нашето председателство", отбеляза Лиляна Павлова. И обясни, че това се изисква от "общо прието негласно правило".

Пет са общо приоритетите, които страната ни заедно с Естония и Австрия ще следва по време на председателството на Съвета на ЕС. Те ще бъдат официално представени от премиера Бойко Борисов и премиерите на Естония и Австрия по време на предстоящата "среща на върха" в петък. "С това ще дадем старта на триото на нашето председателство", подчерта Лиляна Павлова.

Приоритет номер 1 засяга растежа на икономика и конкурентноспособността. В него влизат и темата за единния дигитален съюз, както и подкрепата за малкия и среден бизнес. Втората задача обхваща социалните политики, равенството между държавите. Ключова подтема в този сектор е фактът, че 2018 г. е обявена за година на европейското културно наследство. "Така със старта на българското председателство ще започне и годината на европейскоро културни наследство, където България има какво да покаже", обясни министърът.

Третият приоритет засяга общият енергиен съюз, както и промените в климата. Ключовият въпрос за сигурността и миграцията е записан като четвърти приорирет на триото Естония - България - Австрия. "ЕС като глобален играч на световната сцена", гласи петият приоритет, който ще бъде следван в следващите 18 месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай