България връща вярата си в членството в ЕС

Подкрепата сред европейците също се повишава, показва проучване на "Евробарометър"

България връща вярата си в членството в ЕС | StandartNews.com

Подкрепата сред европейците за членството в ЕС се връща на почти същото ниво като през 2007 г., преди икономическата криза, показва последното проучване на „Евробарометър".

Проучването, поръчано от Европейския парламент и публикувано в четвъртък, показва, че за 57% от европейците членството в ЕС е нещо добро. Това представлява увеличение от четири процентни пункта в сравнение с предишното проучване от септември миналата година.

Сегашното равнище е почти същото като това от 2007 г., преди финансовата и икономическа криза. Данните обаче варират значително в различните страни.

В България подкрепата е 53%, малко по-ниска от средното за ЕС, но също така с четири процентни пункта по-висока от предишното проучване.

Българите също искат повече действия от ЕС в борбата с тероризма (79%) и безработицата (76%). След тях идват проблемът с миграцията и защитата на външните граници с по 74%.

Здравното и социалното осигуряване е друга област, в която над 70% от българите биха искали да видят повече намеса от страна на ЕС.

Процентът на българите, които вярват, че гласът им се зачита на европейско ниво, е същият като средния за ЕС (43%).

В същото време 55% от нашите сънародници са на същото мнение за собствената си страна.

По отношение на последните геополитически събития, като например повишаващата се нестабилност в арабския свят, нарастващото влияние на Русия и Китай и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ, до 73% от анкетираните предпочитат ЕС да намери общ отговор пред индивидуални действия на страните.

Наблюдава се също така и солидно мнозинство, което настоява ЕС да направи повече за справянето с настоящи предизвикателства като борбата с тероризма (80%) и безработицата (78%), защитата на околната среда (75%) и борбата с данъчните измами (74%).

Все по-голяма част от европейците (43%) смятат, че техният глас се чува на европейски ниво. Това е повече от всеки друг момент от 2007 г. насам и представлява увеличение от 6% в сравнение с 2016 г. От друга страна, шестима от десет европейци смятат, че техният глас се зачита в собствената им страна. Това е с 10 пункта повече от 2016 г.

Накрая, огромно мнозинство от европейците е на мнение, че неравенствата между различните социални класи са значителни, а една трета от тях се съмнява, че кризата ще бъде преодоляна в обозримо бъдеще. Сред българите тези тенденции са още по-ясно изразени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай