Близнашки: До края на 2014 г. министерствата да орежат разходите с 15 %

Близнашки: До края на 2014 г. министерствата да орежат разходите с 15 % | StandartNews.com

Варна. До края на годината разходите на ведомствата трябва да бъдат минимализирани с цели 15 %, което ще затрудни работата на централната администрация. Новите министри ще трябва да направят съкращения, евентуални структурни и персонални промени, което е болезнен процес. Служебното правителство не може да си го позволи, защото ще излезе, че прави един вид чистка. Това каза във Варна министър-председателят проф. Георги Близнашки.

Положението с бюджета е тежко, още при планирането му е имало едно надценяване на приходите с близо 2 милиарда лева, което е много опасно, защото навлизаме в заключителната част на годината, каза още служебният премиер. Според него имаме проблем с приходните агенции. Митниците са разграден двор и затова взех решението за генерал Ваньо Танов, което някои го оспорват, каза Близнашки. За три месеца ни е нужен силен човек и професионалист като генерала, който влиза и запрята ръкави, за да се опитаме да запушим колкото можем тези канали, а това засяга много корпоративни интереси. Тежко е положението и с другите приходни агенции, евентуално ще се наложат и други кадрови промени, каза премиерът. Едно от нещата, които служебното правителство започва, е да се осигурят плащанията по двете спрени ключови програми - околна среда и регионално развитие. До края на годината трябва да се осигурят 900 милиона лева, близо 1 милиард лева, за да ги отпушим, защото са от изключително значение, посочи Близнашки.

Денят ми започва всяка сутрин с изборите. В 8,30 правя среща с работната група, която отговаря. Ако бях приел предложението на ЦИК за 500 секции с машинно гласуване, това означава да преразгледаме приетото постановление за парите за изборите, защото сумата надхвърля далеч тези възможности. С днешна дата и с тези финанси можем да си позволим гласуване с машини в 250 секции, каза Близнашки. На последния европейски вот в секциите с машини са дали своя глас само 8000 избиратели.

Аз имам нужда от съветници не за да ми дават акъл, а да правят справки и да предлагат варианти за решение, каза проф. Близнашки твърде ядосан на въпроса защо са му необходими толкова съветници. Аз съм достатъчно компетентен, за да взимам окончателните решения. Искам да ви кажа, че имам огромно самочувствие и за разлика от претенциите на много други, то е подкрепено със съответните интелектуални постижния. Аз съм офицер от резерва, първенец от Школата за запасни офицери. Всички казваха, че съм роден офицер, но вече бях приет право и завърших като първенец на випуска на Юридическия факултет. Георги Близнашки не е случаен човек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай