Борисов: Европа има нужда от мир и спокойствие

Борисов: Европа има нужда от мир и спокойствие | StandartNews.com

"Аз също искам да благодаря на г-жа Ангела Меркел и нейната подкрепа. Благодаря за подкрепата за газовия хъб, за помощта за охраната на границата, за отпуснатите 160 млн. С надежда очакваме утрешния ден и дано Германия състави правителство, защото тя е мотор на Европа. Благодаря и за подкрепата за интегрирането на Западните Балкани. Отдъхнах си, че тук ще продължат да се строят магистрали и нфраструктурни проекти. Така младите хора ще могат да останат по родните си места. Транспортните коридори са много важни за Балканите. Разговаряхме и за всички останали политки, които ще водим по време на нашето европредседателство. Най-много съм щастлив, че Европейския съюз води мирна политика. Ние имаме нужда да нормализираме отношенията си с големите съседи. Европа има нужда от мир и просперитет. Искам да благодаря на г-жа Меркел, че в почивния си ден дойде и чу нашите идеи и приоритети по време на председателството ни", каза Бойко Борисов след срещата с германския канцлер.

Нищо повече за Западните Балкани не подхожда повече от Берлинския процес. Движението на стоки и товари може да се извършва спокойно на Балканите. Много е важно това, което направи естонското правителство, да бъде продължено и от нас, каза още Борисов по време на пресконференцията си с Ангела Меркел.

Искаме темата за Западните Балкани да продължи да е важна. Европа има нужда от мир и спокойствие, каза още той.

Амбициите на балканските страни трябва да са да покриват възможно най-бързо критериите към тях. Всички ние през еврофондове строим инфраструктурата, която ще ги приближи към ЕС. Днес Ангела Меркел прие този план. Много разчитам на посещението на холандския премиер по темата за Шенген. Понеже Холандия най-гласно изясни несъгласието си да се присъединим към Шенген, искаме да им покажем, че сме готови за това, каза още Борисов.

Надявам се, че в Германия ще се състави правителство. Сигурен съм, че и Мартин Шулц би дошъл, знам прекрасно отношението към страната ни. Попитах Меркел дали работи добре кохезионната политика в България, а тя ми каза, че тя трябва да останя, каза премиерът. 

И Шойбле, и Меркел знаят, че България е една от най-дисциплинираните държави в ЕС - повешаваме доходите, голям държавен резерв имаме. България не е никакъв проблем или риск за Еврозоната, каза българският премиер.

Знаете, че непрекъснато има претенции от страна на Турция към ЕС. Знаем и тежките отношения между големи европейски държави и Турция. Смятам, че една буферна среща у нас може да е само за добро на всички нас. Разбрахме се с Меркел за помощ за съдебната ни система, ще разгледат и антикорупционния закон, който приехме. Знаем, че не сме идеални, но знаем, че имаме истински намерения, завърши Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай