Борисов: Европерспективата парира риска от войни на Балканите

Борисов: Европерспективата парира риска от войни на Балканите  | StandartNews.com

"Дори терминът Западни Балкани не е правилен на самите Балкани. Десетилетия сме воювали помежду си, стотици хиляди са загинали. Последната война в Европа пак бе на Балканите - в Косово. Хиляди загинали, безименни гробове и после милиарди от ЕС за възстановяване.
Как се възстановява? 20 години мостът в Мостар се възстановява - бързо се чупи, трудно се възстановява", посочи Борисов.

"С колегата Зоран Заев успяхме да подпишем договора с Македония, парламентите го ратифицираха и той влезе в сила. Само че това не беше достатъчно за ЕС и НАТО. Затова много се радвам, че тук, в София, колегите Заев и Ципрас обявиха, че ще намерят решение за името на Македония, така че повече Гърция да не се налага да я спира. Да, протести има, недоволни има. Горд съм, че в София успях да накарам Хашим Тачи и Саша Вучич да си подадат ръце", изтъкна премиерът.

"Другата тема, по която Европа се цепи, и по която положихме големи усилия, е миграцията. Искам да кажа първо как България се справи. Без много да приказваме, без много да се оплакваме, ние си създадохме надеждна охрана на българо-турската граница, и не само на нея. С необходимите заграждения, с допълнително полицаи, армия, кораби. И от година и половина България има нула миграционен натиск - нула! Така че за ваша информация, ако искате погледнете картата на Балканите, и ще видите, че нашата граница с Турция - и сухопътна, и морска, е почти толкова голяма, колкото и турската с Гърция. Така че когато има политическа воля, България си е свършила своите задачи", продължи Борисов.

България ще предложи на Евросъвета компромисен вариант за защита на границите на ЕС, добави той. "На първо място предлагаме незабавна превенция, тя включва затваряне на всички външни граници на ЕС. Официално, всеки един, който иска да влезе в ЕС - икономически имигрант, бягащ от война - трябва да отиде официално на КПП. Там да му се вземат отпечатъци, да го попитат къде отива и дали го искат там. Това не е нищо повече от това, което правят в САЩ, в Австралия. Европа я превърнахме в един разграден двор, това е груба грешка държавите да се ограждат вътре в Европа - това торпилира идеята на ЕС за свободно придвижване", сподели Борисов.

"Държавите, които сме на първа линия - България, Гърция, Италия, Испания, ако трябва, те да бъдат подпомогнати и всички да отидат официално на КПП-та. Тези, които са вече в ЕС мигранти, да се види кои може да бъдат интегрирани, останалите да се върнат от държавите по произход, откъдето са дошли. Иначе тази тема ще продължи да разцепва и тормози обществата. И не е правилно - не може всеки да си минава без никой да го проверява и считаме, че това е правилно. Затова първата дума е превенция - незабавно спиране на потока. И спазване на правилата", изтъкна премиерът на България.

"Това са най-критичните моменти, които ако не ги решим сега, имаме огромен риск в бъдеще - Западните Балкани като източник на нестабилност, тероризъм, война, трафик, ако не бъдат хванати, дисциплинирани и подпомогнати в рамките на ЕС. И миграционният процес, който трябва да приключи както казах. И той точно така ще приключи", заяви убедено Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай