Борисов: Идеята ми зоните за сигурност в Либия и Сирия вече не е ерес

София и Пловдив се борят за дом на две агенции към Брюксел

Борисов: Идеята ми зоните за сигурност в Либия и Сирия вече не е ерес | StandartNews.com

Всички ме поздравяват за представянето на Мария Габриел, всички колеги са очаровани, чакаме само решението на Европарламента, обяви Бойко Борисов от Брюксел. 

Той разкри, че ще кандидатстваме с два града за двете нови агенции, които се сформиат - София и Пловдив. "Искаме да е равностойно състезанието и да не се слагат условия, които да предопределят изборите. Ние предлагаме София и Пловдив и ще се борим за всичко. Ако няма предварителни условия по които да ги изключат, можем да се преборим", заяви премиерът. 

Ще се борим и за двете, мисля, че сме способни, добави той. "Аз ще кажа, че за мен най-прагматичното решение е колективно членство на ЕС в НАТО и тогава с парите, с които разполагат всички държави,  да се прецени на кого му трябват повече самолети или кораби. Ние сме на Черно море и ни трябват кораби. На други са сухопътни войски. Така ще излезе в пъти по-евтино това милитазирине, отколкото всеки да харчи милиарди. И то само от България. А искаме да се увеличат пенсиите, доходите, инфраструктурите. Ние, по-старото поколение, сме живели във време на зверска надпревара във въоръжаването. Всичко се даваше за танкове и ракети. Знаете как живееха хората. Помните как изглежаше един "Москвич" и Мерцедес", както и телевизор "Опера" и Филипс". Помните, беше само преди 27 години, не преди 100", продълъжи министър-председателят.

Туск каза една много хубава дума, че и той мечтае. Като Джон Ленън. Колкото повече идва Брекзит, за жалост и през нашето председателство ще се говори най-много, искаше ми се да нсе случва. Вече много време говорим за това, но никой не си го представя. Това може да има много големи последствия не само за ЕС, но и за Великобритания. Един развод никога не е добър. И за двете страни", коментира Борисов.

Орбан направи силно изказване и подчерта, че споразумението с Турция ни дава много предимства. И е наш партньор. Сега и в ЕНП първата ни точка бе сигурно и охрана. Затварянето на границите на ЕС плътно, каквито и усилия да ни струва, ще е пъти по-евтино от това, което в последствие може да се случи в Европа. Второ това, което преди се приемаше като ерес – зоните за сигурност да се изтеглят извън ЕС, на територията на Либия, Сирия, дори да плащаме, ще е в много пъти по-малко отколкото, ако е на територията на Европа с целия ужас, който видях в Брюксел – навсякъде армии, бронирани камиони, картечници в сърцето на Европа, каза още Борисов. 

Спред него квотите за бежанци също не работят. "Имам хора, които по 20 или 30 пъти ги хващаме на границата. Какво значи релокацията - затвори ли да строим? Връщаме ги, пускаме ги да се разходят и те бягат. Затова всички ме покрепиха за зоните за сигурност, което вече не е ерес, завърши Бойко Борисов. 

Той разкри, че е имал и среща с още един от лидерите в Македония Никола Груевски, с който са обсъдили бъщето на страната в ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай