Борисов се среща с Шойбле за Шенген

Болтовете на Лозан Панов не са съдебна реформа, обяви премиерът

Борисов се среща с Шойбле за Шенген | StandartNews.com

Колкото по-малко се приказва, толкова по-добре, обяви премиерът Бойко Борисов в Нова телевизия. "В понеделник ми свалят конците. Едно време, когато се завръщах от мач, майка ми казваше - набесняли се, сине", продълж той.

Пожелавам на Симеон да е жив и здрав, чухме се, казах му, че го обичам, него, семейството му. Гледах доста хора на опашките, хора, които го провалиха, а други се скриха. Ако не бяха тези царедворци, той можеше да е всичко, което иска - премиер, президент, заяви министър-председателят по повод отсъствието си от юбилея на Сакскобургготски. "Той може да е полезен, затова ще го поканим да оглави съвет, в който ще влязат хора, които имат име в Европа", каза още Борисов.

Направих тихи проверки, за да видя. Имам си служители. Един Алеко, не го познавате. Но мина по целят път в КАТ за табелите. Няма тоалетни, няма устройства. Ходят в сградите на "Литекс" отсреща. Тогава започнахме да събираме браншовите организации, за да предприемем мерки. Така ми хареса предложението сделките за колите да минават през нотариус. А не колата да ви бъде продадена, а де се окаже, че е и заложена. Има и места, където ви искат и акт за раждане, както и лична карта. А те се издават на едно и също място, заяви премиерът по повод битката с тежестта за администрацията.

Всеки министър трябва да даде срок, в който да реши нещата в своето министерство. Защо да излизат в отпуска? Нима хората от опашките почиват? Минка е обобщен образ, на де разсърдим някой, каза още Борисов.

Оказва се, че всичко между данъчните и общините е наред, но хората не го знаят. Същото бе и с кадастрите. Ако усетя, че някой министър не е прегърнал това - ще се маха. Не мога да кажа на НС кога да почиват, но за да отпадне свитеделството за съдимост трябва промяна. Това очакват хората от нас, да решим ежедневните им болки. Харчат се нерви, отсече министър-председателят. 

Не трябва да се превъзнясяме и да си приписваме функции, но бяхте свидетели на тежки думи и заплахи, които се размениха между Турция и страните от ЕС покрай изборите и референдума, заяви Борисов за ролята си на посланик между Брюксел и югоизточните ни съседи. "Знаете какво ни предстои. Председателство на СЕ и то в момент на Брекзит. Имаме и намерение да влезем в Шенген. Имаме срещи с немският бизнес, германският финансов министър Шойбле, на които разчитаме много", разкри Бойко Борисов.

Няма ограда, която да не се преодолее. Видяхте нашите сънародници как са избягали в Малайзия. Нашето съоръжение е да помогне на полицията, граничарите и армията при голям натиск. Сега плащаме 50-60 млн. за "Хемус", ми толкова време социалистите спаха при техни управления. Права е Йончева, можеше да сменят тези неща през мандата си-. Прав ли съм и аз? Стига сме ровили кой крив и кой прав в миналото. Да си оправим опашките, каза премиерът.

С Тайпи така си говорим, откакто бяхме кметове. В разговорите с него имам нишка, която следвам. Заедно да пазим границата ни. Караме се, оправяме се, но тази линия я държим. За неговото поведение към Европа, например. Не мога да казвам, че съм мост, защото те с Германия си имат досатъчно връзки, външни министри. Но думата ми се чува и знам кога да повиша тон, допълни той.

Вижте, най-добре ми е да живея в Банкя, не гледайте Турция, там зад тези дворци има много напрежение. Аз искам да ми е спокойно. Тук доста се говори за мерките, които взема Ердоган и аз мислих за тях, докато гледах аскера, строен по протокол. Но има и друга истина. Той ми разказа - Бойко, те искаха да ме убият. Дори имам флашка от камерите, на които се вижда как бяга, как военните го гонят, стрелят с ракети по него. Не да го съдят, а да го убият! Дай, боже никога да не става подобно нещо, разкри премиерът по повод дворците, където бе приет в Турция.

Вие, медийте, си задайте въпрос защо сме на последните места по медийна свобода. У нас има не свобода, а на моменти и свободия. Не сме като държавите, където има диктатура и всичко се диктува. Така, че кажете вие кой ви спира, обяви още той.

Това ли е съдебната реформа? Слезте долу при шофьорите и ги питайте за болтовете. Колите са на по 8 години. Гумите се сменят летни, зимни. Местата за болтовете се изнасят. Затова всеки се разписва сутринта, че ги е проверил преди да се качи на колата. Но това не е съдебна реформа. Той трябва да си коментира съда, а не Парламента. Защото, ако ние почнем да коментираме дела, знаете ли какво ще стане? Това ли е най-важно, болтовете? И на мен ми се е случвало. Питайте шофьорът ми. Явно обаче не ви интересува съдебната реформа!, скочи той на водещите в студиото.

Май сте забравили какво бе по времето на БСП, когато президент бе Първанов. Единият му съветник стана главен прокурор, другият оглави ВКС, сега направихме така, че това да не се случва. Съдиите и покурорите искаха сами да си избират членовете във ВСС. Какво по-прозрачно от това? В Парламента на кандидатите им трябват две трети от гласовете! Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотите! Аз нося отговорност за асфалт, опашки. А те защо не си коментират делата? В Германия го съдят на четири години, а тук го пускаме. И аз се чувствам застрашен, но когато искаш да си в гората и да ловиш мечки е така", продължи Борисов по подов постоянните претенции на Лозан Панов. 

Помогни си сам, за да ти помогне и Господ, това казах и на пресконференцията след срещата със Зоран Заев, обяви премиерът. "От Македонският елит зависи накъде ще стигне страната. Ние само можем да помагаме, ако ни поискат помощ", каза още той. Борисов допълни, че е важно да се почита паметта на цар Самуил, а не какво пише на паметниците. В историята ясно е казано кой какъв е", каза министър-председателят.

Президентът Румен Радев има право да си кани, който иска от президентите, ако кани премиер ме уведомява, какво и аз него за срещите си с президенти. Който е поканил Путин - да го посреща. Аз достатъчно казах мнението си по-всички въпроси. 24 май е най-спонтанният празник, коментира Борисов.

Отношенията с гейовете ми са отлични, първите разрешения за парада ги дадох аз като кмет. И сега имах покана заедно с Томислав Дончев, но не бях в България, за да отида, не знам той какво е направил. Според мен с това не трябва толкова да се парадира, нито да се прекалява с осъждането. Всеки сам си определя какво му харесва", каза Борисов и допълни единствено: Габриел се справи прекрасно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай