Борисов: Ще издадем нужните разрешителни за "Южен поток"

Борисов: Ще издадем нужните разрешителни за "Южен поток" | StandartNews.com

Брюксел. Премиерът Бойко Борисов заяви, че България ще издаде нужните разрешителни за "Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализация му. Министър-председателят допълни пред журналисти в Брюксел, че страната ни не бива да бъде виновна за спирането на проекта.

Премиерът съобщи, че е запознал своите колеги с проблемите на нашата страна в областта на енергетиката, с въпросите около проекта за газопровода "Южен поток", с идеите за изграждането на разпределителен газов възел край Варна, с възможностите за възобновяването на проекта "Набуко-Запад"

"Първо има дадох в по-голям мащаб от Азербайджан къде минават руските газови тръби, ето го "Южен поток", ето го "Северен поток". Ето как ни обикалят. Всичко това Стойнев и Орешарски са го проспали. Сега хората го разбраха. Разбраха, че всъщност на практика имаме междуправителствено споразумение, одобрено от българския парламент, носим наказателни процедури от страна на ЕК, защото не са си направили така, както трябва търговете. Така че това, което и преди няколко дни г-н Юнкер в своето изказване каза - подготвителните дейности, особено в морската част, България трябва да ги извършава, за да няма никакви основния руската страна да каже, че по вина на България спира проекта. Защото ще ни осъдят и ще ни вземат парите, както по други такива проекти. Освен това всички вече знаят, че удължение до 2015 г. на 5-ти реактор на АЕЦ "Козлодуй" не се извърши, действително ще има катастрофа с цената на тока в държавата. Сиреч България има пакет от проблеми, които трябва да реши с Русия и санкциите в случая, които ние поддържаме, играят пъти по-лоша роля за България, отколкото за самата Русия", коментира Борисов, цитиран от Фокус.

"В никакъв случай България не трябва да бъде виновна за спирането на "Южен поток", продължи той. Според него, отговорът, който е очаквал за това какво нашата страна да прави по "Южен поток", е бил междуправителственото споразумение да бъде изпълнявано, за да не последват съдебни санкции и за да не се плащат пари, както по проекта за АЕЦ "Белене".

"Оттам нататък всички други ангажименти са на ЕС", допълни Борисов. Той посочи, че от ЕС му е казано по подготвителните дейности за газопровода България да издаде необходимите разрешителни, защото в противен случай влиза в нарушение на двустранните спогодби. "Затова сега няколко министерствата имат ангажимент да издадат документите, тогава вече ще чуем "Газпром" дали прекратява проекта. Ако го прекрати, това вече е по тяхна вина, не по българска", заяви Борисов.

Той цитира председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, според когото България трябва да извършва подготвителните дейности за газопровода, особено в морската част, за да няма руската страна никакви основания да казва, че по наша вина проектът спира, "защото ще ни осъдят и ще ни вземат парите, както по други такива проекти".

"България вече може спокойно да си изпълнява ангажиментите по предварителните дейности, не зад гърба на ЕК и на европейските партньори - на всички важни хора в ЕС им е обяснено, че ако не е така, трябва да се подготвим и да плащаме милиарди", каза още Борисов.

За отношенията с Русия в Европейския съвет премиерът изрази надежда "президентът Владимир Путин и дипломацията да си направят изводите, че тези военни действия, провокации, санкции, създават огромен проблем в Европа, всички държави губят пари и нищо добро не ни очаква накрая". "Затова призовах за повече дипломатичност, за твърдост, разбира се, в санкциите, но и да не се прекалява с агресията, защото това също не е добро решение", коментира премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай