Борисов: Целостта на Македония е важна за нас /ОБНОВЕНА/

Президентът Георге Иванов благодари за позицията му

Борисов: Целостта на Македония е важна за нас /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Следя с тревога ситуацията в парламента на Македония, написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бивш и бъдещ премиер. Призовавам гражданите да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации. Възстановяването на законовия ред е единственият начин за вземане на правилни решения в напрегнатата ситуация. Демокрацията и законът са верният път към решаването на кризисната ситуация. Европейската интеграция е гарант за сигурност и просперитет. България ще продължи да подкрепя Македония за пълноправно членство в ЕС и НАТО, завършва той.

Бойко Борисов е провел разговори с лидерите на СДСМ, Зоран Заев и ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, научи „Фокус". По време на разговорите Бойко Борисов е призовал за запазване на конституционния ред и спокойствието в Македония, както и за намирането на демократично и конституционно решение на проблемите и недопускане на насилие. Той е обсъдил с македонските лидери и предстоящата лидерска среща в македонското президентство. Днес при държавния глава на Македония Георги Иванов ще се проведе лидерска среща на водачите на партиите, все още няма насрочен час.

Журналистът Люпчо Нешков заяви по Би Ти Ви, че Борисов си е говорил и с президента Георге Иванов. Разговорът става след среднощните сблъсъци в Скопие, при които хиляди са нападнали парламента, след като там беше избран етнически албанец за председател.

За три неща са си говорили двамата лидери. Първо, македонският президент е разказал какво се случва в Македония. След това е благодарил за позицията на България, която е за членство на Македония в ЕС. Накрая са разговаряли за това, което Македония е получила като подкрепа.

"Целостта на Македония и нейният път към ЕС и НАТО са жизненоважни за България", заяви по-късно днес Борисов пред журналисти в Народното събрание. - Призовах македонските лидери да намерят политически изход от кризата. Омразата е голяма, но емоциите на партиите трябва да отстъпят. Не е нужно да се вземат допълнителни мерки по границата ни с Македония", допълни Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай