Бойко иска 15 млн. глоби за ЕРП-тата

Бойко иска 15 млн. глоби за ЕРП-тата | StandartNews.com

Абсолютен умисъл са двете сметки за ток, пак се готвят протести, предупреди премиерът

10-15 милиона трябва да са глобите за ЕРП-тата, които нанасят поражения на държавата и притесняват потребителите с по две сметки за ток. Това става ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на отчета на енергийния министър Теменужка Петкова след заседанието на кабинета в сряда.

"Аз съм убеден, че това не са случайни неща. Паралелно с това във фейсгрупите във Варна се подготвя протест на 1 февруари. Това е абсолютен умисъл за мен, отново във Варна - повтаря се абсолютно същият сценарий. Затова - каквото трябва да се промени с парламента, драстично говорите: 10, 15 милиона лева трябва да бъдат глобите, след като нанасят такива поражения", казва премиерът пред колегите си.

От думите на енергийния шеф Теменужка Петкова става ясно, че 67 000 потребители са получили две фактури за един отчетен период. "И защо не за всички потребители има по две фактури?! И предишния път 20% от населението имаха високи сметки. От тях 10 000 излязоха на протест. Другите хора дори не разбраха за какво става въпрос. Сега какво искат - от 67 000 абонати 6000 да излязат на протест, без ние да имаме никаква вина. А ЕРП-то да се оправдава: Софтуерът се развалил нещо и така направил. Как не направи така за всички абонати!?", пита риторично премиерът. Петкова задала този въпрос на енергото и получила отговор, че компанията не разполага с достатъчен брой отчетници, които да могат да разпределят времето си, за да отчетат всички потребители в рамките на 31-дневния период.

"Нали не си мислят, че им вярваме? Как случайният им принцип избра най-бедните, които ще излязат на улицата?", пита още Борисов. Петкова отговаря, че от обясненията на енергото ставало ясно, че те не са преценили добре ситуацията. "Какво не са оценили? Че януари е най-студеният месец и сметките са най-големи и като ти дойдат две сметки, а имаш една заплата и една пенсия, не можеш да ги платиш? Защо не го оцениха да е в август или в юли?", ядосва се Борисов и допълва: "Освен това виждате, че хората непрекъснато пращат сигнали. Преобърнати електромери на нощна и дневна тарифа... и още нарушения. Просто тоя път, имайки и цялата парламентарна подкрепа - трябва да се възползваме, за да оправим правилата", категоричен е Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай