Бойко с кабинет на стабилността

Бойко с кабинет на стабилността | StandartNews.com

Министрите - от ГЕРБ и реформаторите, съгласуват решенията с патриотите

Бойко Борисов ще е министър-председател на кабинет на стабилността. А в състава му ще бъдат включени най-добрите експерти на ГЕРБ и Реформаторския блок. Това коментираха за "Стандарт" депутати от партията победител на изборите на 5 октомври, два дни преди 43-ото народно събрание да бъде конституирано.

Според високопоставени ГЕРБери по формулата на коалиционно правителство, но без министерски кресла, Патриотичният фронт ще подкрепя кабинета. От своя страна министрите ще ги информират за решенията си и ще се съветват с тях. Взаимоотношенията на патриотите, ГЕРБ и реформаторите ще бъдат разписани в специална Програма за стабилност. Отделно от това представителите на АБВ вече обявиха, че са готови да подкрепят отделни секторни политики. Те също ще ги разпишат в специален документ. Това обаче ще стане, след като двете партии постигнат съгласие за участие и на БСП в парламентарната подкрепа за отделни политици, каквото настояване имат хората на Георги Първанов.

Досега в Програмата за стабилност ГЕРБ, реформаторите и патриотите са се обединили и около идеите да се закрие Министерство на инвестиционното проектиране и да се промени концепцията за здравната каса. Отделно от това ще има отделни ведомства за икономиката, туризма и енергетиката. Друга от точките в общата програма предвижда държавните енергийни дружества да могат да изнасят електроенергия.

Отделно ще се направи и одит на целия енергиен сектор, за да стане ясно възможно ли е цената на тока да бъде замразена. Социалните помощи пък ще се дават на семейства с до три деца, за да не се подпомагат малцинствените групи. Предвижда се още оградата с Турция, която спира бежанската вълна, да бъде завършена. За да подкрепи правителство на ГЕРБ обаче, Патриотичният фронт настоява Касим Дал и Корман Исмаилов, чиято партия е част от Реформаторския блок, да няма свои представители в изпълнителната власт.

В Парламента:

Плевнелиев с дълга реч, Ламбо бие първия звънец

Първото заседание на 43-ото народно събрание започне в понеделник точно в 14 часа. Дълго слово на откриването ще държи държавният глава Росен Плевнелиев, а звънецът за старта ще бие най-възрастният депутат - Стефан Данаилов. На първото заседание народните представители ще положат клетва и ще подпишат декларациите си. В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и този на Европейския съюз. След това президентът ще направи обръщение към народа. Изявления ще направят представители на отделните партии и коалиции. На заседанието ще бъде избран председател на Народно събрание и негови заместници.

Спешни мерки за БГ производството

Красимир Каракачанов, съпредседател на Патриотичен фронт НФСБ - ВМРО

При преговорите с ГЕРБ стана ясно, че те са съгласни да се направи ревизия на цялата енергетика на България. Това за Патриотичния фронт е изключително важна мярка. От нея зависи и замразяването на цената на тока. С ГЕРБ имаме огромни съвпадения във важните за страната политики, но по 11 от точките все още имаме несъгласия. И една от идеите на Патриотичния фронт, към които от ГЕРБ имат резерви, е възстановяването на донаборната служба. И въпреки всичко това ние няма да участваме с политически лица в кабинета. Патриотичният фронт няма да излъчи политически лица за министри. Друга обаче мярка, която е важна за всички, е подкрепата на българското производство.

Без БСП и ние не участваме

Ивайло Калфин, зам.-председател на АБВ

АБВ е в опозиция, но по важни теми ще търсим диалог. АБВ има 11 депутати, БСП е втората политическа сила. Трябва да знаем къде стоим. Голяма коалиция не се прави с участието на АБВ. Ситуацията, в която се намира мандатоносителят, не е никак лека и са необходими сериозни усилия за формиране на работещо и стабилно правителство. Такова би осигурило коалиционен кабинет на двете най-големи политически сили. Ако това не е правителство, създадено с широка коалиция, ние няма как да го подкрепим. Ако има коалиция ГЕРБ - БСП, това означава програмата да се напише на бял лист, да се видят националните приоритети и тогава АБВ би участвала. Ако БСП ни беше фикс идеята, ние щяхме да правим обратното на това, което те правят. Ние казваме, че ще направим същото - ако те участват, и ние ще подкрепим. Няма да стоим отстрани, да не носим отговорност и да критикуваме. Лесно ще бъде да бъде критикувано следващото правителство, защото предстоят тежки решения като актуализацията на бюджета и разходите, казусът "КТБ" и възстановяването на европейските плащания.

Кунева не вижда лесно решение

Няма лесно решение в тези месеци за България, но по-добре една политическа сила да поеме риск и да подкрепи евентуално решение, отколкото в страната да има обща несигурност и ситуация, в която няма кой да вземе решение. Това заяви лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева в Брюксел.

Тя припомни, че Реформаторският блок излезе с декларация, в която настоява за ясно мнозинство. "Дали Патриотичният фронт или която и да е друга от възможните политически сили ще участват в управлението, или ще се опитат да се запазят и да не поемат риск, това е тяхно решение", посочи Кунева. Но допълни, че влизането в правителство, което трябва да посрещне толкова много трудности, е въпрос на политическа смелост и отговорност.

Кунева посочи, че в хода на разговорите й в Брюксел е станало ясно, че представители на Европейската комисия са загрижени за възможната нестабилност на страната поради очаквания бюджетен дефицит и ситуацията с КТБ.

Червените се броят за широка коалиция

БСП гласува на Димитровден Янаки Стоилов за зам.-шеф на парламента

Новият дебат за евентуална широка коалиция между БСП и ГЕРБ в неделя е обречен на провал. А всеки, който дръзне да повдигне темата за евентуални преговори с Бойко Борисов, ще бъде заклеймен като предател на червените редици. Това коментираха за "Стандарт" вчера ключови членове на Изпълнителното бюро на БСП. И уточниха лаконично: "Съотношението "за" и "против" е 1/3 към 2/3". Навръх Димитровден председателят на партията Михаил Миков свиква заседание на Националния съвет на БСП. Но в дневния ред ще фигурират само номинациите и изборът на Янаки Стоилов и Михаил Миков съответно за зам.-председател на парламента и за председател на парламентарната група на соцдепутатите. "Коалиция между БСП и ГЕРБ е възможна, ако има съвпадения по определени секторни политики и да се стъпи не само на програмата на ГЕРБ", обясняват тезата си за съвместно широко управление червените. Противниците на съюз с хората на Бойко Борисов са категорични, че от такава коалиция БСП ще излезе само с негативи. И червените ще са виновни за всеки неуспех в управлението. Структурите по места също са на две мнения - редови червени искат от "Позитано" 20 да са твърда опозиция, но други казват, че членовете и симпатизантите на БСП ще пострадат от "дясна метла". Най-твърдите противници на евентуална коалиция с ГЕРБ вече били готови с предложение за партийна комисия, която да събира всички сигнали от страната за уволнения по политически причини. В понеделник от 10.00 часа Миков събира на кратко заседание и парламентарната група на БСП. 4 часа преди първия пленарен звънец социалистите ще гласуват текста на декларацията си за началото на 43-ото народно събрание.

Миков: За голям съюз са нужни големи партии

Няма как да има широка коалиция, защото изборите в България не дадоха условия за такава. "Голяма коалиция се прави с големи партии", каза Миков, като по думите му с малки резултати, водещи до 84 и 39 народни представители, трудно въпросът се решава аналогично на този в Германия. Председателят на БСП обясни още, че засега от ГЕРБ не са посочили място, час и формат за евентуални разговори с левицата. "Когато бъдем поканени на консултации, ние ще участваме в тях, стига да се определи мястото, часът и форматът", заяви още Миков. По думите му до този момент в БСП имали принципна покана и върнат от тяхна страна отговор, че са готови да участват в разговори, когато се изяснят детайлите и при положение, че срещата се проведе в Народното събрание или на друго неутрално място.
В БСП смятат, че инициативата трябва да бъде от ГЕРБ.

Социалистите от кв. Витоша искат оставки

БСП - район "Витоша" иска оставка на цялото изпълнително бюро на Националния съвет. Това се казва в тяхна декларация, пусната до медиите. Според социалистите в район "Витоша" председателят на БСП в спешен порядък трябва да предложи нов състав на изпълнителното бюро, в който да не се включват досегашните дългогодишни участници. В документа се посочва, че предвид катастрофалните резултати на БСП на парламентарните избори, проведени на 5 октомври 2014 г., и очевидната загуба на доверие от страна на българските граждани към партията, нейната политика и съществена част от лицата, които я представляват. 



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай