Депутатите със застраховка „Живот" за 30 000 лв.

Депутатите със застраховка „Живот" за 30 000 лв. | StandartNews.com

Застраховка „Живот" за 30 хиляди лева ще получи всеки един от 240-те депутати в 44-то Народно събрание. От администрацията на парламента обявиха обществена поръчка за сключването на групова рискова застраховка за една година за живота на народните представители.

Съгласно изискванията застрахователят ще получи до 50 хиляди лева без ДДС. В замяна на това всеки един народен представител трябва да е застрахован за сумата от 30 хиляди лева. Отговорността на застрахователя е да изплати тази сума в случай на смърт от инфаркт или инсулт, пътнотранспортно произшествие или посегателство. Премията са изплаща при обстоятелства, свързани или станали по време на изпълнение на служебните задължения от народните представители.

Ако депутат почине при битов инцидент или от общо заболяване, тогава застрахователната премия пада на 15 000 лв. Същите компенсации са предвидени и ако се стигне до трайна неработоспособност на народните представители. При временна нетрудоспособност депутатите ще получават между 4 и 12 % от 15 000 лева - в зависимост от периода, в който няма да могат да изпълняват задълженията си.

Според условията на поръчката застрахователят е задължен да изплати обезщетението в 15-дневен срок, но само срещу предоставянето на всички документи, доказващи претенцията по основание и размер. При предсрочно прекратяване на мандата на народен представител, застрахователното покритие също се прекратява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай