Дончев: ЧЕЗ не е предлагал на правителството да участва в сделката

Дончев: ЧЕЗ не е предлагал на правителството да участва в сделката | StandartNews.com

На правителствата „Борисов 1, 2 и 3" предложение от ЧЕЗ към държавата не е правено, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в коментар на интервюто на Томаш Плескач, който отговаря за задграничните активности на ЧЕЗ. По-рано днес Плескач заяви, че на българското правителство многократно е предлагано да влезе в сделката, но то е отказвало.

"Енергоразпределително дружество не се купува, както се купува автомобил, велосипед или мотоциклет, заяви Дончев. „Това се прави с писмо, аз такова писмо не съм виждал. Ако подобно предложение е правено в други правителства, служебни, това е друг въпрос, но ще се провери", каза вицепремиерът пред БиТиВи.

Дончев коментира и протестите във връзка със сделката: „Не очаквайте от мен да бъда дотолкова дебелокож да подценявам която и да е форма на обществено недоволство, особено когато е под прозорците ми, макар че в конкретния случай това си беше изнесено заседание на парламентарната група на левицата, плюс приятели. Разбира се, всеки има право да организира протести, включително политически, какъвто беше днешният. Ако нещо ме притеснява, това е по-скоро радикалната реторика, свързана с послания против ЕС. Ако продължаваме така, скоро въпросът няма да е даже кой да управлява, а ще може ли изобщо да се управлява, защото се получава така, че опозицията системно унищожава целия инструментариум на държавността, с който могат да се правят политики".

Ако в нечия глава се прожектира римейк на събитията от 2013 г., няма причина да се случи същото, категоричен беше вицепремиерът.

На въпроса разбрал ли е кои са гадовете, Дончев отговори, че едва ли можем да го сведем до множество с ясно описание на участниците. Според него това са тези, които се опитват да придобият политически ползи с неполитически средства – полупартизантски методи.

Искането държавата да участва в сделката е продиктувано от това, че тя трябва да се намеси и да гарантира спокойствието на всички хора, които с основание или без основание са тревожни, поясни вицепремиерът.

Борисов е поискал пълен контрол – 100% от собствеността на дружеството. Коментирани са от 34% до пълната собственост – категоричен отговор от нейна страна нямаше и то не за друго, а защото е нужно и съгласието на този, който продава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай