ГЕРБ внася Закон за великите стари столици

Докладът за сигурността казва нещата с истинските им имена, обяви Цветан Цветанов

ГЕРБ внася Закон за великите стари столици | StandartNews.com

Имаме политическата воля да създадем Закон за великите стари столици на Р България. Това каза на брифинг в парламента зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус". "Поводът за тази трибунка е не само да говорим за конфронтацията, за политическото противопоставяне, а да дадем заслуженото за старопрестолните столици. Знаем, че страната ни има богата история. Периодът на Първото и Второто българско царство свързваме с Плиска, Велики Преслав и Велико Търново. Много са били дебатите, които са се водили в последните десетилетия за това дали да има Закон за великите стари столици на България. Днес имаме политическата воля това да се случи в диалог с местната власт, с гражданското общество и с тези, които действително възстановяват тези разкопки и експертите, които работят денонощно, за да популяризираме страната си не като поредната туристическа дестинация, а като такава, която дава нещо по-различно", заяви Цветанов.

Текстовете на Доклада за състоянието на националната сигурност по никакъв начин не създават предпоставка за противопоставяне. Да си призная честно в детайли не съм прочел Доклада за състоянието на националната сигурност, защото все още не е гледан и в комисиите. Знаете, че той излезе от Министерски съвет съвсем скоро. Това, което мога да заявя категорично е, че сме удовлетворени от това, че се назовават нещата с истинските им имена. Може би повече се вади като контекст от написаното, отколкото цялото формулиране на всички тези текстове, за които ме питате да направя коментар, каза още той. 

Разбира се, че в доклада има за анексирането на Крим, за изострените отношения между ЕС, Русия, НАТО и за информационната война, която се води, а тя винаги е свързана и с предпоставките за много фалшиви новини. От тази гледна точка мисля, че е по-скоро извадено от контекста на написаното и смятам, че когато вече бъде за обсъждане и гласуване в съответните комисии, тогава ще можем да говорим по-ясно, а и вие ще имате възможност да се запознаете по-добре, заяви Цветанов.

Всички сме свидетели, че това, което се случи в изборите в САЩ, във Франция, разбира се, че не бяхме подминати и ние в България за всичко това, което се направи по време на президентската кампания. Знаете, че имаше много фалшиви новини, добре планирана кампания за дискредитирането на ЕС и едва ли не, че той е вреден за България и стратегическото партньорство със САЩ е вредно за ЕС. Това са теми, които са общоизвестни и не трябва да даваме чак толкова значение. Трябва да бъдем достатъчно информирани, за да можем да противодействаме на подобни странични влияния, които могат да дестабилизират сигурността в региона", допълни той.

Западните Балкани също са уязвими и може да има сериозни потенциални заплахи точно по такива внушения, които могат да бъдат направени. Когато едни бъдещи граждани на ЕС виждат европейската перспектива, това е гаранция за стабилността. Политиката, която води страната ни е за добри двустранни отношения с всички държави по света. Ние сме част от ЕС и винаги решенията, които се взимат са на Съвета на лидерите на ЕС. Заедно с всички държави-членки сме много по-силни, отколкото всеки един поотделно", каза още Цветан Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай