Германия и България са на една линия за бежанците

Германия и България са на една линия за бежанците | StandartNews.com

Рот към Кунева: Направихте много добри крачки за правосъдната реформа

Радвам се, че премиерът Бойко Борисов е наясно, че Германия и България са на една линия по отношение на бежанския въпрос и България иска да играе много конструктивна роля в решаването на проблемите. Това заяви държавният министър за Европа във Федералното министерство на външните работи на Германия Михаeл Рот след среща с вицепремиера по координация на европейските политики и институционални въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Миграцията, региона ни и въпросите, поставени от Великобритания, са били сред темите, обсъждани по време на срещата между Кунева и Рот.

След нея Кунева похвали своя колега, като заяви, че винаги е с много ясна политическа мисъл. „За тази година и половина съм се убедила, че винаги намира решение, с което да затвърди позициите на Европа. В него лице виждаме един убеден европеец и човек, който предлага решения, за да остане Европа заедно", убедена е Кунева. По време на разговора си днес тя и Рот са обсъдили няколко теми. Едната е била тази за миграцията, тема-много важна за Европа и света, подчерта Кунева. „Обсъдихме темата за региона, защото министър Рот има интересната възможност да бъде в няколко наши съседни страни, бил е в Румъния и Македония и предстои и визита в Сърбия. Това е една добра гледна точка какви са нашите регионални въпроси", посочи вицепремиерът. Освен това двамата са обсъдили и всички въпроси, които поставя Великобритания във връзка с референдума, който предстои в страната. Рот има силен европейски глас, чуйте го, призова накрая Меглена Кунева.

Рот посочи, че България и Германия имат добри, стабилни и ползотворни двустранни отношения. "Точно това е, което ни трябва в момента. Нуждаем се от доверие, приятелство, солидарност и готовност да действаме заедно", допълни той, цитиран от БГНЕС. Според Михаел Рот, в момента в Европа има толкова многобройни кризи, че страните-членки заедно и решително трябва да се справят с национализма и популизма. "Затова аз окуражавах приятелите ни в България още по-силно, отколкото досега, да показват солидарност с нас-с европейците", подчерта той.

"Германската икономика и индустрия е готова да инвестира още повече в България, ако силите на правосъдието и независимостта му, могат да бъдат изградени още повече. Една по-стабилна и по-ефикасна икономика отваря още повече шансове и перспективи за младите хора в страната ви", заяви още Михаел Рот.

Той обяви още, че правителството му много се радва, че през изминалата година са били направени добри крачки за правосъдната реформа, за независимостта на правосъдието, както и за стабилизирането на правовата държавност у нас. „Обаче, ние сме съгласни с Европейската комисия, че 2016 г. трябва да бъде годината на по-нататъшни реформаторски стъпки. Ако има възможност от нашата страна да ви подпомагаме, с удоволствие сме готови на това", каза Рот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай