Горанов: Не планирам актуализация на бюджета

Горанов: Не планирам актуализация на бюджета | StandartNews.com

За първи път от години насам актуализация на бюджетна не се предвижда. Новината съобщи в парламента министърът на финансите Владислав Горанов, след като взе участие в петъчния парламентарен контрол. "Има определени рискове, свързани с изпълнението на европейските програми, тъй като в края на 2015 година изтичат последните срокове, по които могат да бъдат извършвани плащания за последния програмен период", каза Горанов.

Там са неизвестните, за да не мога да ви кажа с висока точност какъв е крайният резултат за приключването на бюджета", обясни още финансовият министър. По думите му, със сигурност усилията ни за повече приходи в бюджета няма да намаляват. "Оттам нататък основната ни задача трябва да бъде в повишаване ефективността на разходите, тъй като само по себе си събирането на повече приходи е добра новина, но ако се харчат неефективно, крайният резултат за обществото си остава нисък", допълни Горанов. Финансовият министър увери, че ще обсъди с всяка парламентарна група предложението си за Бюджет 2016, но предупреди, че няма да допусне някой да претопля предизборни обещания.

"Няма да се подпиша под бюджет, който предвижда промяна в данъчния модел", каза той.
Във връзка с изказването на Владислав Горанов, че актуализация на бюджета няма да има военният министър Николай Ненчев бе запитан откъде ще има пари за ремонт на изтребителите МиГ-29. Ненчев информира, че е водил разговор с министър-председателя Бойко Борисов и е получил категорично неговата дума.

"Предполагам този разговор е воден с Горанов. До края на годината може и да не е необходимо. Договорът, който сключваме, е с разсрочено плащане. Освен това имаме 7 млн., предвидени за това. Няма никаква опасност за охраната на въздушното ни пространство и считам, че ще се справим след подписването на договорите с Полша", уточни Ненчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай