Хафъзов призна: Местан прави нова партия

Хафъзов призна: Местан прави нова партия | StandartNews.com

След месец и половина криене и отричане днес един от приближените на изключения от ДПС Лютви Местан – Хюсеин Хафъзов, най-сетне призна –правим нова партия. Официалното й представяне е планирано за началото на следващата седмица – понеделник или вторник. Повод за изявленията стана информация от турското държавно радио на един от изключените Айдоан Али, че ще учредяват „нова турска партия".

Според Хафъзов обаче има объркване, за което са виновни медиите – турските неправилно интерпретирали, а родните – неправилно превели. „Искам да разсея всички съмнения и подозрения, че ще се създава турска партия в България. Това не е възможно – партия, учредена в България и регистрирана в турски съд, да бъде наричана турска партия", каза той.

Хафъзов призна, че двама от отцепниците – Айдоан Али и Шабанали Дурмуш, са били изпратени в Турция, но „с друга цел". Каква точно не стана ясно, но журналисти ги били предизвикали да поговорят за новата формация. Определението „турска" не било „артикулирано от г-н Али", отсече Хафъзов. „Най-вероятно се има предвид, че един от приоритетите на новата партия ще бъде защита на малцинствените права, включително и на българските турци", допълни той.

Лично Местан щял да представи формацията си. Още се умува как да стане това – чрез брифинг или в сутрешен блок на телевизия. Той отклони въпроси откъде ще дойде финансирането – допълнително ще се получи отговор. Готови са и с името, дори проверили в съда, за да се уверят, че е уникално. То ще съдържа думата „либерално". В Момчилград в края на м.г. Местан бе анонсирал „Либерална алтернатива за развитието на България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай