Илияна Йотова: Антикорупционният закон няма да донесе справедливост на хората

Илияна Йотова: Антикорупционният закон няма да донесе справедливост на хората | StandartNews.com

„Хората чакат справедливост, но не съм убедена, че новият антикорупционен закон ще им я даде". Това заяви в ефира на „Здравей, България" вицепрезидентът Илияна Йотова по Нова тв.

В качеството си на бивш евродепутат тя коментира, че е добре запозната с практиките за борба с корупцията в страните членки на Европейския съюз. „Законопроектите – както на ГЕРБ, така и на БСП, можеха да бъдат още по-ефикасни. Трябваше в тях да се пояснява как ще се опазват източниците на сигнали за корупция, как се използват журналистическите разследвания и как ще се противодейства на ефекта на въртящата се врата", каза Йотова. И обясни, че въпросният ефект се изразява в следното: напусналите някаква държавна институция правят частен бизнес със същата насоченост като тази на досегашната им работа. Или обратното – човек от частния бизнес влиза в свързан с него сектор в държавната администрация и лобира за интересите на въпросния бизнес.

Според Йотова някои от властимащите са демонстрирали незаинтересованост към темата за борбата с корупцията, тъй като „си намериха по-важни занимания" и не присъстваха на първия от двата свикани в последните седмици Консултативни съвети за национална сигурност.

Вицепрезидентът категорично отрече „Дондуков" 2 да води война с „Дондуков" 1. „Ние не търсим конфронтация с която и да било институция, но нашата институция има позиции и няма да действа зад гърба на хората", заяви Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай